L'Estat i la Generalitat han de posar a licitació abans del 2013 obres per valor de més de 9.000 milions

S'hi inclouen el quart cinturó i la continuació en autovia fins al Tarragonès

La Generalitat és la que ha avançat més feina. Els més de 700 milions d'euros del desdoblament de l'eix transversal ja estan adjudicats i les obres han començat. L'eix Diagonal en forma d'autovia entre Vilanova i Vilafranca i com a via d'altes prestacions fins a Manresa ha estat adjudicat i les obres han de començat enguany. Al març, el conseller Nadal va presentar al Berguedà l'estudi informatiu de la reforma de l'eix del Llobregat entre Berga i Bagà, una obra de 635 milions que no començarà abans del 2011. Però encara queden pendents inversions compromeses al protocol bilateral signat el 27 d'octubre del 2005 pel que fa a carreteres.

Per començar, el quart cinturó, entre Terrassa i Granollers, que tot just acaben d'acordar els tres partits del govern en el Pacte Nacional per a les Infraestructures. Però l'han acordat amb la condició que la Generalitat presentarà alternatives de traçat al que va proposar al seu dia el Ministeri de Foment. El fet que el govern hagi anunciat que no presentaran les seves alternatives fins que Foment no posi a informació pública el projecte dóna via lliure al ministeri perquè faci el tràmit que fins ara ha congelat en vista de la controvèrsia interna al si del tripartit. Però, a més, l'Estat també ha d'haver posat a licitació com a molt tard el desembre del 2012 els tres trams de la nova autovia mediterrània A-7 entre el Tarragonès i la connexió amb el quart cinturó a Abrera. Són gairebé 600 milions d'euros, si s'hi afegeix el tram d'autovia entre Castelló i l'Hospitalet de l'Infant que connectarà pel sud els trams ja resolts o en construcció entre l'Hospitalet i Altafulla, inclosa la variant de Tarragona. També queden pendents el desdoblament de l'N-II al Maresme i la construcció del vial específic per a l'accés de camions al port de Barcelona, així com l'autovia de la Conreria entre Badalona i Mollet del Vallès.

El protocol ferroviari signat el 28 de setembre del 2006 no inclou ni els 5.800 milions del TAV fins a l'Estat francès ni els 420 de la connexió del corredor mediterrani amb el TAV al Camp de Tarragona ni els 4.000 milions de l'acabat d'aprovar Pla de Rodalies de Barcelona (2009-2015). El pacte, però, ja inclou posar a licitació abans que s'acabi el 2012 el desdoblament de la línia entre Barcelona i Vic, la nova línia de rodalies entre Cornellà i Castelldefels i l'accés de rodalies a la nova terminal T1 de l'aeroport del Prat. El protocol també estableix que el govern de l'Estat farà en aquest termini els estudis per connectar el corredor mediterrani del tren per a mercaderies amb la línia cap a l'Estat francès per mitjà del tram entre Tarragona i Castellbisbal. La Generalitat tindrà enllestit els estudis i, si es pot, algun projecte de l'eix transversal ferroviari.

OBRES PENDENTS

Eix del Llobregat Berga-Bagà (estudi informatiu)
635 milions
Eix Diagonal de Vilanova a Manresa (adjudicat)
420,8
Tercer carril C-58 Cerdanyola-Terrassa
38 milions
Autovia de la Conreria Badalona-Mollet
275 milions
Autovia A-7 Castelló-l'Hospitalet de l'Infant
214,8 milions
Autovia A-7 Altafulla-Vilafranca
201,4 milions
Autovia A-7 Vilafranca-Abrera
90,2 milions
Quart cinturó Terrassa-Granollers
61,7
Desdoblament N-II al Maresme
100 milions
Vial d'accés per a camions al port de Barcelona
80 milions
Desdoblament ferroviari Barcelona-Vic
250 milions
Accés rodalies a la T1 de l'aeroport
166 milions
Nova línia Cornellà-Castelldefels de rodalies
600 milions
Renovació ferroviària Barcelona-Manresa-Lleida
57
Renovació ferroviària Vic-Puigcerdà
52
Variant ferroviària de Figueres
120


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.