Medi ambient

MEDI AMBIENT

La fràgil tortuga d'estany torna a casa

Comença la repoblació d'aquesta espècie a l'estany de Banyoles

Alumnes de l'Escola de la Vila, de Banyoles, i El Frigolet, de Porqueres, van apadrinar ahir al matí el retorn de la tortuga d'estany a la zona lacustre de l'estany de Banyoles. Cinquanta exemplars d'aquesta espècie –extingida a bona part de Catalunya– van ser alliberats a les llacunes de can Morgat, en el marc del programa Estany, un ambiciós projecte per recuperar la fauna i la flora pròpies de la zona. Els exemplars s'han criat al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera. D'uns 10 cm de llargada, totes s'han equipat amb un xip subcutani i dotze, amb una antena enganxada a la closca per detectar-ne els moviments. L'estany de Banyoles és el segon lloc de les comarques de Girona on es fa una repoblació d'aquesta espècie protegida, després del Baix Ter.

Tècnics del centre de reproducció i del Consorci de l'Estany de Banyoles van tenir cura de l'operació, que va anar precedida d'unes explicacions a la mainada sobre les característiques d'aquesta tortuga. “No sabem com s'adaptaran aquí”, van reconèixer els tècnics. Mamífers de mides grans, com ara el senglar, així com els peixos de més envergadura són els depredadors habituals de les tortugues d'estany. La seva desaparició, però, s'atribueix sobretot a la competència d'espècies exòtiques i, en concret, de la tortuga de la Florida, que triplica en mida i voracitat l'autòctona. En un any, mentre que de la primera n'entren a Catalunya uns quants milers, de la segona en neixen una seixantena. “Això que fem avui no deixa de ser un pedaç; caldria una solució política, que seria prohibir la venda de les exòtiques”, van reclamar els tècnics.

L'acte va tenir també l'assistència dels alcaldes de Banyoles i de Porqueres, així com representants de l'Obra Social de Catalunya Caixa, entitat propietària de la finca de can Morgat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.