Medi ambient

El foc crema descontrolat a la Conca de Barberà i l’Anoia

Un incendi de grans dimensions que va començar a Santa Coloma de Queralt va cremar ahir un perímetre de 1.000 hectàrees

Se’n va encendre un a l’Empordà que a mitjanit era pel camí de ser controlat

L’incendi, que es va encetar ahir a primera hora de la tarda a Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, havia cremat unes 1.000 hectàrees cap a les 10 de la nit, després que els mitjans aeris abandonessin les tasques d’extinció i quedessin sobre el terreny 84 unitats amb 239 efectius. Els Bombers, que han treballat tota la nit per mirar de frenar l’avanç de les flames, temien que el flanc esquerre s’arribés a desestabilitzar i que avui, amb el canvi de direcció del vent, es pogués convertir en el cap de l’incendi i la superfície cremada arribés a les 5.000 hectàrees. La delegada del govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, reconeixia ahir a la nit que la situació era “molt crítica” i la prioritat era la protecció de les persones. Un grup d’infants que s’estaven en una casa de colònies i els propietaris de tres masos van ser evacuats preventivament a l’Ateneu de Sant Martí de Tous. El perímetre de l’incendi tenia ahir a darrera hora de la nit 7,5 quilòmetres de llarg i les flames havien engolit el castell de Queralt, un monument declarat bé cultural d’interès nacional. També va quedar calcinada una granja de porcs.

El foc va començar poc després de les 3 de la tarda al terme de Santa Coloma de Queralt, a prop del quilòmetre 25 de la carretera C-241, va progressar ràpidament per camps de sembrat en direcció est i va saltar la carretera T-201. Els Bombers van fer cremes d’eixamplament per protegir el nucli de Sant Gallard, al municipi veí de les Piles, on els veïns es van haver de confinar, com també ho van haver de fer a Bellprat, a l’Anoia, per l’avanç de les flames. A causa del foc es van haver de tallar al trànsit les carreteres properes T-201, C-241d, B-220 i BV-2201.

El foc va progressar ràpidament per camps de conreu, i unes hores després va saltar la carretera B-220 i va prendre massa forestal. Cap a les 8 del vespre en el dispositiu d’extinció hi treballaven unes 60 dotacions terrestres, 12 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i un hidroavió, mirant de controlar les flames que havien cremat unes 153 hectàrees. Els Bombers van fer una crida als pagesos perquè anessin a llaurar els seus camps i fessin així de tallafocs per mirar de frenar l’avanç de les flames. A les 9, la superfície cremada ja pujava a 336 hectàrees, la majoria al terme de Bellprat. En aquell moment el fum ja era visible des de Barcelona, i la cendra queia a molts quilòmetres de distància.

Ventalló, pel bon camí

Els incendis a l’Empordà no s’aturen. Poques hores després de donar-se per controlat l’incendi del Montgrí, a només 20 quilòmetres a l’oest es va iniciar un foc forestal en una massa boscosa a Ventalló. Era el tercer foc en poc més d’una setmana després del del cap de Creus, que finalment va cremar 400 hectàrees, i el del Montgrí, que en el balanç provisional fet ahir no arribava a les 100.

Els Bombers de la Generalitat van rebre la trucada d’avís de l’incendi de Ventalló a 2/4 i 2 minuts de 6 de la tarda, i abans de les 7 ja hi treballaven 36 mitjans terrestres i vuit d’aeris. Des de les primeres hores, l’incendi era molt actiu i estava descontrolat, tot i que no hi havia cap nucli de població proper. A l’hora de tancar aquesta edició, el foc continuava actiu i avançava en sentit sud lentament, cap a la Teula i la Devesa, malgrat que la tramuntana no s’havia aturat. Fins aquell moment el nombre d’hectàrees cremades era de 52, 30 de les quals del municipi de Vilopriu i les 22 restants del de Ventalló, on el foc va començar.

A aquella hora, els Bombers eren optimistes malgrat que la tramuntana bufava. Van informar que el cap s’havia pràcticament aturat, i tot i que no el tenien perimetrat del tot, sí que anaven pel camí de fer-ho i comptaven poder-ho completar al llarg de la nit o a primera hora del matí. Per tal de deixar treballar els equips d’extinció adequadament, els Mossos d’Esquadra van tallar la carretera GI-624 a Ventalló, la GI-623 a Saus, la GI-631 i la GIV-6311 a Vilopriu per facilitar les tasques d’extinció.

LES XIFRES

5.000
hectàrees
pot arribar a cremar avui el foc si es compleixen les previsions més pessimistes.
239
bombers
han estat treballant aquesta nit per frenar l’avanç de l’incendi de la Conca de Barberà.
52
hectàrees.
El foc de l’Empordà havia cremat 30 hectàrees a Vilopriu i 22 a Ventalló.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia