Medi ambient

Ecologistes en Acció reclama no ampliar l’aeroport del Prat i el port per frenar la degradació del delta del Llobregat

Considera l’obertura d’un procediment d’infracció de la CE una conseqüència de la “deixadesa” de les administracions

Ecologistes en Acció reclama que es descartin les ampliacions de l’aeroport del Prat i el port de Barcelona. Es tracta d’una petició que traslladen als governs català i espanyol per frenar la degradació del delta del Llobregat. L’entitat es pronuncia després que la Comissió Brussel·les (CE) ha obert un procediment d’infracció pel deteriorament de l’espai, demanant al govern espanyol mesures que protegeixin aquest ecosistema.

Per aquest motiu, l’entitat també considera que els executius han de desenvolupar diverses actuacions que impliquen desqualificar com a urbanitzables o urbans no consolidats determinats terrenys i ampliar els espais protegits per garantir la diversitat de la fauna que hi ha a la desembocadura del riu Llobregat.

En un comunicat, Ecologistes en Acció considera que la petició de la CE és “la culminació d’una història de dècades d’irresponsabilitat política i deixadesa de les administracions”. De fet, l’executiu europeu considerava “insuficient” la implementació del pla especial per al delta del Llobregat, a la vegada que també creu que no s’està respectant prou l’àrea protegida per a les aus, motiu pel qual dona dos mesos a l’Estat per resoldre aquestes deficiències i evitar una possible sanció.

Ja la setmana passada el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar un projecte per millorar la qualitat de l’aigua del riu amb un pressupost de 74,3 milions d’euros per als pròxims sis anys, i que permetrà dur aigua regenerada de màxima qualitat per a diversos usos. No obstant això, l’entitat considera que les propostes de millora plantejada tenen “poca credibilitat”, en considerar que l’executiu català no ha fet prou per al voltant del delta en la darrera dècada.

Per aquest motiu plantegen un conjunt de mesures urgents per a dur a terme al voltant del delta, entre les quals destaca que es descarti totalment l’ampliació de l’aeroport del Prat i el port de Barcelona. De la mateixa manera, demanen planificar escenaris per adaptar la costa al canvi climàtic, potenciar el transport públic i limitar la mobilitat rodada amb mesures com el peatge urbà o reduir la velocitat màxima permesa.

Pel que fa als espais protegits, reclamen ampliar les Zones d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i la Zona d’Especial Conservació (ZEC) des de Castelldefels fins a Molins de Rei, així com aprovar el Pla Especial “que fa més de deu anys que està en estudi”.

La qualitat de l’aigua també és objecte de les seves reclamacions, amb una reclamació perquè s’actuï de manera urgent per establir una xarxa separativa d’aigües residuals i pluvials, i descanalitzant i renaturalitzant les rieres, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia