Medi ambient

Bloquejats per l’aigua

El col·lapse de dos ponts a causa de la crescuda del riu Tordera va afectar greument la connexió per carretera i per tren entre la Selva Marítima i el Maresme

Alguns alcaldes demanen més suport per fer front als desperfectes, però el de Blanes relativitza aquell episodi: “Vam estar més aïllats que de costum, però no hi va haver danys personals”

Esvorancs, arbres caiguts, talls de llum i crescudes de rius són algunes de les conseqüències associades al temporal Glòria del 2020 a la Selva. El 22 de gener van col·lapsar dos ponts –el ferroviari i el viari– entre Malgrat de Mar (Maresme) i Blanes, una imatge per al record.

Adif va trigar onze mesos a refer un pont de 222,1 metres i amb pilars de 45 metres. Va costar 10 milions d’euros i es va estrenar al desembre. La Generalitat va tornar a construir l’enllaç viari per sobre del riu Tordera al novembre. Hi va invertir 4,6 milions. Per la GIP-6831, hi passaven 8.000 vehicles diaris.

L’Ajuntament de Blanes es queixa que no ha rebut els 1,6 milions gastats en la gestió del temporal al poble. “La Diputació ens ha donat un ajut, però l’Estat i la Generalitat, encara no”, afirma l’alcalde, Àngel Canosa (ERC). El batlle diu que, sense els dos ponts, el poble va estar més aïllat, però que no hi va haver danys personals, a diferència del que s’està vivint amb la Covid-19. Recorda que personal municipal i de l’Agència Catalana de l’Aigua van reaccionar amb immediatesa. A Blanes, la Generalitat reforça el dic de recer del port, ja que el temporal va causar un esvoranc a l’escullera i una obertura a l’espatller de 33 metres. Les obres, de 2,4 milions, acabaran al març. Aigües Ter-Llobregat ha gastat cinc milions per danys a la dessalinitzadora.

A Lloret de Mar, hi va haver afectacions al dic de recer i en instal·lacions del Club Nàutic Cala Canyelles. El govern ha reparat el passeig de Fenals i el consistori ha gastat 200.000 euros per arranjar, entre d’altres, tanques i bancs i el pont de la Fermina.

“Escuma fins a la cintura”

A Tossa, el temporal va coincidir amb la tradició del Pare Pelegrí. A Antonio Martínez, president de la Unió de Botiguers, el Glòria el va enganxar a Santa Coloma. Va tornar amb taxi “enmig d’esllavissades i arbres caiguts” i, en arribar a Tossa, “hi havia aigua, escuma i brutícia enganxada a la paret”. En el seu negoci de regals, records i bijuteria, l’escuma li arribava “fins a la cintura”. L’Ajuntament va calcular que 162 establiments, incloent-hi botigues, bars i restaurants, es van veure afectats per un episodi similar a la llevantada del 2008.

A l’interior de la comarca, la Tordera va sortir de mare d’una manera que no es veia des de feia mig segle, va dir el batlle de Fogars de la Selva, Josep Vilà. Hi va haver destrosses a Fogars, Massanes, Hostalric i Arbúcies, entre altres viles. El govern ha reparat l’esvoranc de la C-35, entre Maçanet i Fogars, i ha refet un mur de contenció esllavissat a la GI-550, a Sant Hilari (425.000 euros).

A Arbúcies, han quantificat en 1,8 milions els desperfectes públics. “Fins al cap de tres dies no es van poder restablir totes les comunicacions amb els pobles veïns”, explica l’alcalde, Pere Garriga, que troba a faltar més suport del govern. Van caure nombrosos arbres i es van enfonsar camins i 150 metres de la xarxa de clavegueram.

A Hostalric destinen 600.000 euros a refer el carrer Turó de l’Home, el camí dels Ollers i el carrer Bonaventura Codina, pendents. El 2020, el pavelló va fer d’alberg per a 300 veïns de Massanes. El mateix va passar amb 162 persones a Bonmatí per la crescuda del riu Ter. La Diputació ha refet el pont del carril bici sobre la riera d’Osor, entre Anglès i la Cellera (552.800 euros).

Els danys a la comarca van superar els 70 milions, incloent-hi els 43 del polígon industrial de Sant Feliu de Buixalleu i els 23 del de Massanes. A Riudarenes, es va enfonsar el campanar de l’església de Sant Martí de l’Esparra.

33
metres
d’obertura a l’espatller va provocar el ‘Glòria’ al port.
150
metres
de la xarxa de clavegueram d’Arbúcies van cedir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia