Infraestructures i serveis

Demanen la gestió pública de l’aigua de Riells i Viabrea

Neix una taula d’entitats i partits per posar fi a l’activitat de l’empresa que gestiona, sense concessió, el servei

El consistori vol pagar el deute a la societat i assumir la feina

Entitats i grups polítics de Riells i Viabrea van presentar, divendres, al registre de l’Ajuntament una instància demanant una gestió pública del servei de l’aigua. A més, han constituït la Taula per l’Aigua Pública de Riells i Viabrea.

El col·lectiu pretén que l’Ajuntament posi fi a la gestió actual, que presta una empresa privada (Abastaments d’Aigües del Tordera) des de fa més de trenta anys sense cap concessió. Els promotors de la taula consideren que la nul·la voluntat de l’equip de govern, d’ERC, impedeix “municipalitzar [el servei] sense esperar cap termini”, afirmen en un manifest. En la instància presentada, els membres de la taula hi exposen, entre altres coses, que la tarifa actual, “unilateral, bonifica els grans consumidors en tenir un segon tram il·limitat”.

En la taula, que va començar a treballar el 23 de setembre, hi són els grups dels Comuns, la CUP, Junts, Podem, el PSC i l’Associació de Veïns Aigua és Vida per tot Riells i Viabrea, que presideix Bernabé Matabuena, i no hi és ERC. En el ple sorgit de les municipals del 2019, ERC té 7 regidors d’11. En l’oposició, hi ha el PSC i Junts, tots dos amb 2 edils.

“El 16% de benefici”

La taula es queixa que la concessionària cobra “un benefici del 16% sobre la despesa [inversió] feta”. Això no s’entén, afirmen, quan la societat només és titular de la meitat de la xarxa i completa la seva feina gràcies a acords amb promotors de les urbanitzacions, que són els propietaris de les infraestructures.

Els integrants de la Taula, que participen en la comissió municipal constituïda per l’equip de govern, afirmen que l’empresa no paga el cànon a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que, en canvi, sí que els cobra a ells. Expliquen que la societat ha deixat d’utilitzar els pous del terme municipal i fa ús dels que té a la Batllòria (Sant Celoni), “amb major despesa de la captació i impulsió”.

LA XIFRA

40
litres
de cada 100 es perden en l’actual xarxa de Riells, segons els promotors de la Taula per l’Aigua Pública.

L’Ajuntament vol anar a poc a poc

L’equip de govern de Riells i Viabrea treballa, des de fa temps, per posar fi a l’“alegalitat” que una empresa gestioni l’aigua sense cap lligam legal. El regidor de Medi Ambient, Salut i Aigua, Patrici Cros (ERC), diu que volen anar a poc a poc i que està en contacte amb l’ACA.

Després de l’auditoria de l’empresa PWACS del juny, l’Ajuntament ja sap que Abastaments d’Aigües del Tordera ha fet una inversió en la xarxa i que la hi ha de reconèixer. Cros diu que l’Ajuntament li hauria de pagar uns 340.000 euros. “Primer, hem de negociar el deute, perquè hi ha instal·lacions que són seves i, després, assumir el servei, cosa que volem fer. La Taula vol una gestió directa de l’Ajuntament, però és molt difícil d’assumir”, sosté Cros, que hi afegeix que el municipi té 55 quilòmetres de carrer i 100 cases ocupades, i que el servei de l’empresa és “bo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia