Medi ambient

Les entitats ecologistes de l'Alt Empordà inicien una campanya contra la creació de parcs eòlics

El primer acte va ser escriure un gran «no» als molins a la comarca

L'aprovació dimarts passat per part de la Generalitat de les zones de desenvolupament prioritari per a l'energia eòlica ha estat el desencadenant d'una campanya de les entitats de l'Alt Empordà en contra de la implantació de parcs i miniparcs eòlics als paratges naturals de la comarca. La primera acció de rebuig es va fer ahir al nucli de Vilartolí de Baix, concretament al terreny del mas de can Torres, on els voluntaris van ajudar a desbrossar part del turó fins a escriure-hi un «no» al costat d'unes aspes de molí.

Des de l'associació Respectem l'Albera, Lluís Serrano subratlla que amb el pla del govern «queda amenaçada tota la comarca, i atempta contra uns pobles que han mantingut l'essència del territori i que formaven part de la candidatura a patrimoni de la humanitat». Posen en relleu que la decisió de la Generalitat «ha generat indignació», i assenyalen que suposa un acte de deslleialtat amb el territori, perquè no es fa cas de «la decisió de consens que havia buscat el consell comarcal». En aquest mateix sentit, Barbara Schmitt fa una crida al govern perquè es comprometi a fer «un mapa coherent que no afecti aquesta zona de valor incalculable». L'acció de protesta d'ahir es va aprofitar per aprovar l'anomenada Declaració de Vilartolí, que suposa l'inici d'actes i activitats de protesta dels grups ecologistes. En el text es fa notar que el projectes de parcs eòlics respon només a la voluntat «del gran negoci denominat energia eòlica». Els grups ecologistes es mostren favorable a un model energètic sostenible, sempre que sigui «racional i planificat», i aposten per evitar «aquestes monstruositats» amb instal·lacions a petita escala. Les diverses associacions pensen que «la transformació de la comarca serà de gran magnitud, i que les conseqüències suposaran una alteració socioeconòmica de primer ordre que ningú s'ha preocupat d'estudiar i preveure». L'activitat es va acabar ahir amb una arrossada popular amb tots els participants de l'acció. Per aquest divendres que ve ja hi ha una altra convocatòria de protesta contra el pla eòlic del govern, una concentració a les 8 del vespre davant l'oficina del Paratge Natural de l'Albera d'Espolla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.