Administracions

El govern d’ERC i JxCat al Pla de l’Estany, pendent d’una última reunió

Dilluns al matí hi haurà la darrera trobada per tancar el pacte

Tindrà lloc poques hores abans de la celebració del ple d’aprovació del cartipàs

La composició del govern del Consell Comarcal del Pla de l’Estany no es decidirà fins poques hores abans del ple d’aprovació del cartipàs, convocat per a dilluns al vespre. El matí d’aquest dia es reuniran representants d’ERC i del JxCat per tancar un acord que fa setmanes que es negocia. En les darreres trobades s’han acostat molt les posicions, però no prou per segellar un pacte. L’objectiu de les dues parts –han coincidit a manifestar els protagonistes– és bastir un equip de govern de coalició en què els dos grups se sentin “còmodes” i que alhora reflecteixi el fet que tenen el mateix nombre de consellers (nou). “L’estructura de l’acord està definida, ara falten els serrells; no hi hauria d’haver cap problema per arribar a un acord”, deia ahir el president de l’ens, el republicà Francesc Castañer, alcalde de Porqueres. “El més probable és que hi hagi acord, però com és lògic, cadascú defensa allò que és seu”, declarava per la seva banda Xavier Quer, l’alcalde de Crespià, que era el candidat de JxCat a la presidència i ha estat en les negociacions. A l’oposició només quedaria l’únic representant d’Alternativa Municipalista, Non Casadevall, regidor de Sumem Banyoles a l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Regidors i vots

Republicans i postconvergents van empatar en nombre de consellers, però els primers, en haver obtingut més alcaldes i regidors, van aconseguir la presidència. Els segons, per la seva banda, volen fer valer el fet que, tot i tenir menys alcaldies i regidors, van guanyar en nombre de vots i reclamen tenir una presència notable en el govern.

Des de poc després de les eleccions es va començar a negociar la fórmula de govern. Com que el dia de la composició del Consell (11 de juliol) no s’havia arribat a cap acord, en les intervencions dels portaveus es va fer referència a aquesta qüestió. Xavier Quer va ser molt contundent reclamant la participació de JxCat en el govern, argumentant que si se’ls apartava es deixava de banda el 75% de la població del Pla de l’Estany (entre els cincs ajuntaments seus hi ha Banyoles). Francesc Castañer, per la seva banda, va lamentar que no s’hagués arribat a cap acord i va reiterar la seva voluntat de seguir intentant-ho.

És el primer cop que la presidència d’aquest ens és a mans d’ERC. No obstant això, si finalment hi ha un govern de coalició, no serà el primer cop que això passi. En l’anterior mandat, tot i que CiU tenia majoria absoluta, va incorporar republicans a l’equip.

LA XIFRA

9
consellers
tenen tant ERC com JxCat, mentre que Acord Municipalista només en té un.

LES FRASES

El més probable és que hi hagi acord, però cadascú defensa allò que és seu
Xavier Quer
PORTAVEU DE JXCAT AL CONSELL COMARCAL DEL PLA DE L’ESTANY
L’estructura de l’acord està definida, ara només falten serrells
Francesc Castañer (ERC)
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL PLA DE L’ESTANY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia