L'onada de fred porta temperatures de fins a 20 graus sota zero a Ulldeter i ratxes de vent de 130 km/h

A la nit va començar a nevar al Cap de Creus, i les previsions són de més fred

Gairebé totes les comarques gironines van estar sota zero durant la nit de dijous i l'ambient va ser gèlid durant tot el dia. Aquest està sent l'episodi més fred d'ençà que ha començat l'any, i ve provocat per una entrada d'una massa d'aire fred en altura procedent del centre d'Europa. A la demarcació, la temperatura més baixa va ser a Ulldeter, amb 20,6 graus sota zero. A Das van arribar a 12,2 sota zero, i a Sant Pau de Segúries, a 8,9 sota zero, mentre que a Castelló d'Empúries es van quedar a les tres dècimes de mínima. A la Bisbal d'Empordà els termòmetres van arribar a marcar 3,4 graus negatius, i a Castell d'Aro, 0,6 graus sota zero. A la Vall d'en Bas i Olot la mínima va ser de 5,6 graus negatius, a Girona, -3,7; a Cassà, -2,4; a Banyoles, -3,4; a Queralbs, -16,6; i a Anglès, 4 graus també sota zero. Les màximes van ser molt baixes arreu del territori, i no van superar els 5 graus positius ni a la costa, mentre que a muntanya hi va haver durant tot el dia temperatures sota zero. Pel que fa al vent, a Portbou i Ulldeter hi va haver ratxes de 130 km/h, i a Girona, de 40 km/h. A bona part de la costa i les zones més altes de muntanya es van superar majoritàriament els 70 quilòmetres per hora. Els moments de més fred s'esperaven aquesta matinada passada, i ahir a la nit va començar a nevar en llocs poc habituals, com ara el Cap de Creus i també a Mallorca. Les previsions pels propers dies, durant els quals molts pobles celebraran carnaval, són de temperatures també gèlides, amb mínimes sota zero, fins i tot a la costa, i màximes que no superaran els cinc graus. Les glaçades seran generalitzades i el dissabte podria arribar a nevar arran de mar.

Nevades del 2008 a Olot

j.casas

Només s'ha pogut netejar una cinquena part de les més de 8.000 hectàrees –majoritàriament boscos– afectades per les nevades del 2008 i principis del 2009 a la Garrotxa. Per això, la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot i el Parc Natural de la Garrotxa han organitzat un curs de gestió forestal obert a tothom però dirigit especialment als propietaris dels boscos afectats, perquè sàpiguen com han de netejar-los i quines mesures han de prendre perquè en cas que es repeteixi una situació semblant els danys no siguin tant importants. La FES també ha programat onze cursos de coneixement de la Garrotxa, que són els que substitueixen l'antic sistema per obtenir l'acreditació com a punt d'informació del parc natural o com a guia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.