Serveis

Reobre el radar meteorològic de Vallirana

La greu deficiència en la qualitat de les dades va obligar a tancar-lo el 2012

El radar meteorològic de Vallirana, tancat des del 2012, reobre després dels treballs de condicionament en què el Departament de Territori i Sostenibilitat ha invertit 1,25 milions d'euros. El dispositiu es va haver d'aturar fa quatre anys perquè el deteriorament estructural i tecnològic va motivar greus deficiències en la qualitat de les dades. Les actuacions han consistit en la renovació de la torre de l'edifici amb les seves instal·lacions, el sistema d'apuntament d'antena-pedestal, el radom i part de l'equipament del radar.

El de Vallirana és el radar més antic dels quatre que té la Xarxa de Radars de Catalunya. Es va instal·lar el 1996 al puig Bernat, a 620 metres sobre el nivell del mar. El de Puig d'Arques, al Baix Empordà, es troba a 535 metres d'altitud, mentre que el de la Panadella està a 800 metres i el de Tivissa, a 975 metres. Tots quatre són radars de microones de banda C (5.6 GHz), de baixa potència (7.5 kW) i amb polarimetria simple.

Amb la recuperació del radar de Vallirana s'augmentarà la cobertura i es millorarà la qualitat de les dades, el que permetrà al Servei Meteorològic de Catalunya millorar la predicció a curt termini. Es notarà especialment en els casos de pluja càlida a la costa, amb núvols de poc desenvolupament vertical, en què resulta bàsic tenir un radar proper. També es milloraran els avisos de precipitació que es faciliten a Protecció Civil.

En l'acte d'inauguració, dijous, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va destacar que el radar és fonamental per a la protecció civil perquè permetrà prevenir “situacions meteorològiques complicades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona