Serveis

Patrimoni

Camprodon obre la porta per salvar la torre de Can Roig

El propietari d'aquesta casa modernista ha decidit rehabilitar-la i donar-li un ús d'equipament privat, després d'arribar a un acord amb l'Ajuntament

L'immoble està actualment abandonat

Aquest any farà 75 anys que a Can Roig, una casa modernista de Camprodon de principi del segle XX obra de l'arquitecte Simó Cordomí, no hi viu ningú. El pas del temps i la falta de manteniment s'han fet cada vegada més evidents, i quan semblava que ja no es podria salvar la sort ha canviat per a un dels edificis més destacats del poble. El propietari de l'immoble, el camprodoní Josep Batlle, ha decidit rehabilitar-lo i donar-li un ús com a equipament privat, després d'arribar a un acord amb l'Ajuntament per modificar el pla d'ordenació urbanística municipal. Precisament en el darrer ple es va aprovar una modificació del POUM que facilita poder-hi actuar. Segons l'alcalde, Esteve Pujol, el compromís és que a final d'any l'estructura de l'edifici –parets, façana i teulada– estigui ja consolidada.

Can Roig, com moltes altres torres i grans cases de Camprodon, es va convertir durant la Guerra Civil en un hospital de campanya per atendre els ferits. Una vegada acabada la guerra, però, la casa va quedar pràcticament abandonada i mai més no hi va tornar a viure ningú. Als anys setanta va canviar de propietat, però tampoc no s'hi va fer cap actuació. “Va ser l'any 2012 quan, preocupats perquè el nivell de deteriorament podria ser irreversible i difícilment recuperable”, explica l'alcalde, es va decidir que s'hi havia de fer una inversió mínima, “si més no per consolidar l'estructura, per una banda, i per evitar que acabi sent un perill per als vianants”, ja que la façana està en molt mal estat. L'Ajuntament va parlar amb el propietari “i vam veure que l'ideal seria que la propietat privada fes una inversió per rehabilitar la casa, i alhora que en pogués treure una rendibilitat econòmica”, explica Pujol. Va ser quan se'ls va acudir que la millor idea o solució era convertir la casa en un equipament privat “que pot ser des d'un hotel fins a apartaments tutelats per a gent gran, sempre segons les necessitats del moment”. Una de les altres opcions era fer-hi habitatges plurifamiliars independents, però es va descartar perquè és un edifici catalogat i no se'n pot tocar pràcticament res.

El propietari ho va veure amb bons ulls i es va signar el conveni de col·laboració. Segons aquest acord, la propietat s'ha compromès a fer la inversió pel manteniment de l'estructura de la finca; “el projecte el tindrem d'aquí a dos mesos i les obres hauran d'estar acabades a final d'any”, diu Pujol. L'alcalde explica que pel que fa a la segona fase, que consistirà a dotar la casa d'activitat, “s'anirà al ritme de la necessitat i disponibilitat de l'inversor”. La inversió que suposa aquesta rehabilitació no s'ha volgut revelar.

El conveni i la modificació del POUM per portar a terme aquesta rehabilitació van disposar del vot a favor de tots els grups del consistori. Pujol es mostrava molt satisfet perquè d'aquesta manera es complirà l'objectiu principal de l'Ajuntament de Camprodon, “que és la rehabilitació de l'edifici de forma urgent”, i hi afegeix que “si es destina a una activitat econòmica, millor”.

En l'època daurada de l'estiueig

Can Roig es va construir en l'època daurada de l'estiueig, que va deixar a Camprodon un interessant patrimoni arquitectònic. Emerencià Roig, el propietari, era cunyat del també metge Bartomeu Robert, que va arribar a ser alcalde de Barcelona l'any 1899 i és considerat el pioner del turisme d'estiueig a Camprodon. Les torres dels metges eren veïnes, però la primera era més luxosa. De la mateixa època, aproximadament, són el xalet Maristany, de clara inspiració victoriana, i Can Cabot, obra de l'arquitecte Enric Sagnier Villavecchia. Tots dos edificis estan catalogats, així com també els de Ca n'Oliveda, Can Torrent, Can Wincke o Cal Conde, tots premodernistes o d'estil eclèctic. Repartits entre el passeig Maristany i el de la Font Nova, Camprodon conserva una gran quantitat d'edificis d'interès datats entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Can Roig és una de les obres més destacades de l'arquitecte olotí Simó Cordomí. Inscrit de ple en els cànons del modernisme, va construir la torre palau de Camprodon entre els anys 1900 i 1901. Cordomí, que després destacaria per obres com l'ajuntament de Granollers i que també va projectar algunes cases modernistes a Olot, va dissenyar un edifici curiós, amb una silueta característica marcada per dues torres, una de planta quadrangular i l'altra rodona. En destacava la sumptuosa decoració en pedra de la façana i les teules vidriades de color roig i verd, perdudes per l'esfondrament dels teulats en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona