Infraestructures i serveis

Portbou es queda sense punt de venda de diaris

L’únic punt de venda de premsa tanca perquè el negoci no surt a compte

L’alcalde explica que l’Ajuntament no pot substituir-ho però que posaran facilitats si algú es presenta per fer-ho

Des d’aquest 1 de setembre ja no hi ha cap punt de venda de premsa escrita al municipi de Portbou. Mariona Gómez Martinench, que s’encarregava de la llibreria Martinench des de 1930, ha baixat la persiana; més que per jubilar-se, ho deixa perquè el negoci no surt a compte. “Tinc una invalidesa, he aguantat amb una dependenta fins ara, però hi hem de posar diners a final de mes i no pot ser”, diu l’encarregada. Segons ella es venen uns 60 diaris a Portbou. Tot i que la botiga no es limitava a la venda de premsa i revistes (també havia fet de rellotgeria i joieria, un sector que anys enrere havia funcionat per la situació fronterera del municipi), no hi ha prou activitat per mantenir el negoci obert. Altres fonts indiquen que a l’estiu, quan la població de Portbou passa dels 1.300 habitants fins a uns 4.000, es poden arribar a vendre uns 150 diaris. El cas és que abans de tancar definitivament el comerç ha quedat en oferta de traspàs però no s’han presentat candidats. Mariona Gómez atribueix tot plegat a la disminució del nombre de lectors de diaris, a internet i a la poca activitat econòmica i turística del municipi.

Josep Lluís Salas, alcalde Portbou, explica que és el primer a lamentar aquesta situació però avança que l’Ajuntament no pot substituir un comerç: “No ens podem dedicar a vendre premsa. Però estem disposats a posar totes les facilitats si algú es presenta per fer aquest servei”, diu l’alcalde. Entre aquestes facilitats el consistori es podria plantejar la rebaixa de taxes locals, sempre que això es limiti al primer any d’activitat. L’Ajuntament estaria també disposat a cedir un espai ben situat al mercat municipal per vendre-hi diaris. Una altra pista possible seria que un altre comerç del municipi s’encarregués del servei de premsa.

“Volem posar-hi totes les facilitats per intentar solucionar-ho però som els únics a fer-ho”, insisteix Salas, lamentant que hi ha molts antics locals comercials tancats a Portbou, que els lloguers són cars i que fins i tot les empreses de premsa demanen fiances que difícilment pot assumir un nou negoci que arranca en un petit poble.

Mentre no es presenti algú per vendre diaris, els lectors de premsa escrita de Portbou només tenen l’opció de desplaçar-se al poble veí de Colera, a uns 9 km de distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona