Infraestructures i serveis

municipal

recollida d'escombraries

Implanten a la Segarra cubells de la brossa amb xip a les cases

Un únic cubell per a la recollida porta a porta permet a l'operari identificar si la separació de la fracció és la correcta

Es vol incentivar el reciclatge, i hi haurà bonificacions per als qui ho facin bé i sancions per als infractors

El 2002 la Segarra va ser una de les primeres comarques de Catalunya a implantar la recollida porta a porta d'escombraries, que actualment abraça el 80% de la població: Cervera, Guissona, Torà i Sant Guim de Freixenet. Ara el Consell Comarcal vol fer un pas més enllà i estudia implantar cubells de la brossa amb un xip identificador. Els ciutadans que compleixin tindran descomptes en la factura i els que no, sancions. La quantia de les dues possibilitats l'estudiarà properament el Consell.

L'objectiu és incrementar l'índex de recollida selectiva i el posterior reciclatge, amb la mirada posada ja en la normativa europea que el 2021 obligarà a reciclar el 50% dels residus. Una exigència que la Segarra ja compleix de mitjana, però en una comarca amb molts nuclis petits i dispersos els índexs de reciclatge són dispars: “Som una de les comarques que més reciclen del país, però el porta a porta sols està implantat a les poblacions més grans, justament on el cost de la recollida és menor i el reciclatge, major, tot i que el preu del servei que gestionem als municipis acaba sent solidari”, explica el president del Consell, Xavier Casoliva. “Amb el sistema del xip volem incentivar els pobles petits a reciclar més. Als nuclis dispersos més petits, estudiem altres solucions, com ara petites compostadores”, hi afegeix.

Aquest estiu, el Consell Comarcal ja ha iniciat una prova pilot a Sant Guim de Freixenet (1.100 habitants), on s'han repartit cubells amb xip als prop de 450 habitatges. El cubell serveix per a diferents tipus de deixalles, però cal baixar-les a la porta de casa un dia i en una franja horària determinades en funció de si són orgàniques, paper, envasos, etc.

El xip permet a l'operari registrar incidències, també mitjançant una fotografia: si la brossa s'ha baixat amb cubell o sense i si el tipus de residu és l'adequat.

“La gent ha acceptat bé el nou sistema”

Després d'anys de baixar la brossa a l'entrada de casa, els veïns de Sant Guim de Freixenet han viscut amb naturalitat l'arribada del cubell amb xip. L'alcalde, Paco Fuentes, assegura: “La gent ha acceptat el sistema bé i més si els expliques que més endavant tindran bonificacions en la factura.” La recollida porta a porta es fa a més de cent municipis catalans i abraça una població de 300.000 persones. Disminueix en un 15% la generació de residus, segons l'Associació de Municipis Porta a Porta de Catalunya. Torà i Sant Ramon podrien ser els propers municipis de la Segarra a adoptar el sistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona