Administracions

Territori

El Ter-Brugent, sense paraigua

Després de quedar sense gerent, el president i el vicepresident dimiteixen

El Consell Comarcal de la Selva es veu incapaç d’assumir la secretaria i la intervenció de l’ens

Els consorcis de Benestar Social i de la Crosa ja van ser liquidats

El Consorci del Ter-Brugent està abocat a la dissolució. L’ens supramunicipal, creat el 2007, ha quedat sense gerent, i el president, Eduard Llorà, i el vicepresident, Marc Garcia, han presentat la dimissió amb una carta escrita fa unes setmanes al Consell Comarcal de la Selva. El consell es veu incapaç d’assumir les tasques de secretaria i d’intervenció de l’ens, i el consorci té les setmanes comptades.

Amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (Lrsal), el 2013 el consorci va quedar adscrit al Consell Comarcal de la Selva. Llorà considera que la gestió comptable i administrativa hauria de correspondre a l’ens supramunicipal. Però fonts del Consell Comarcal recorden que ja van tenir dificultats en l’organització per falta d’una figura del servei d’assistència tècnica (SAT), que treballava també per al Consorci del Ter-Brugent. El consell disposa ara de secretari, i s’estan “posant al dia en moltes coses”, assenyala el president, Salvador Balliu (CiU).

El Consell Comarcal treballa des de fa més d’un any per “muscular l’administració [pròpia]” i liquidar consorcis. Ha prescindit del Consorci de Benestar Social –va assumir-ne el personal–, del Consorci per a la Implantació i Gestió d’un Centre d’Innovació Tecnològica i una Planta de Biomassa (CIAB) i del Consorci de la Crosa, “d’acord amb els seus ens consorciats”, afirmen des de Santa Coloma. Balliu sosté que les diputacions i els consells comarcals s’han desprès dels consorcis per atendre la Lrsal.

Però, pels dirigents dimissionaris del consorci, la falta de voluntat política és el que ha abocat l’ens al cessament de l’activitat. “Crec que és falta de voluntat dels seus tècnics”, considera Llorà, que és l’alcalde de les Planes d’Hostoles (Garrotxa) i admet que hi ha altres circumstàncies. El vicepresident de l’ens, Marc Garcia, sosté que la Selva Marítima és un territori més desenvolupat econòmicament i que el desinterès que el consell demostra pel consorci –afirma– deixarà el territori, “que ja té males comunicacions, més al descobert”. Garcia és l’alcalde de Sant Julià del Llor i Bonmatí des del 2011.

Sense la gerent

Al mes d’abril, el Consorci del Ter-Brugent va perdre la figura del gerent (Raquel Fernández). Aquesta figura havia estat finançada, des del naixement del consorci, pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). La gerent ocupava la plaça d’agent d’ocupació i desenvolupament rural (AODL), que la Generalitat va extingir després de quatre anys. L’AODL vetllava per la gestió de l’ens i per la intercomunicació dels integrants. Fins que no es dissolgui, el consorci està format per sis ajuntaments de la Selva (Anglès, Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Osor i Susqueda) i dos de la Garrotxa (les Planes i Sant Feliu de Pallerols).

Quan van quedar sense la gerent, els alcaldes de l’àmbit van reformular el model del consorci. Van convocar trobades informals per consensuar projectes i treballar en la recerca de subvencions o en la materialització dels ajuts concedits. L’última reunió va tenir lloc el 28 de juliol a Amer, i hi van assistir els alcaldes Àstrid Desset (Anglès), Marc Garcia, Maria Rosa Vila (Amer) i David Sarsanedas (la Cellera de Ter).

Llorà va accedir a la presidència del consorci el novembre del 2016. Va rellevar Salvador Clarà, regidor d’Amer, que havia rellevat Carles Vilà el setembre del 2015. “Tenim una realitat molt diferent de les dinàmiques de les capitals, Santa Coloma i Olot. La necessitat de l’ens, la veig. I és un error polític estratègic per al territori que no hi sigui”, afirma Llorà. Les Planes i Sant Feliu es van incorporar al consorci el 2015. Garcia espera que el consell mantingui la tasca feta pel consorci en promoció econòmica i turística.

LES FRASES

Hem decidit plegar per culpa de les circumstàncies. No és culpa només del Consell Comarcal de la Selva
Eduard Llorà
PRESIDENT dimissionari DEL CONSORCI DEL TER-BRUGENT (CiU)
Si s’ha carregat el consorci, esperem que el consell faci ara la mateixa promoció turística i econòmica
Marc Garcia
vicepresident dimissionari del consorci del ter-brugent (ERC)
La Lrsal ens obliga a desprendre’ns dels consorcis. No és cap daltabaix. El servei l’oferirem igual
Salvador Balliu
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SELVA (CiU)

Un ajut per fer visibles els artesans del territori

J. Ferrer

Els responsables del Consell Comarcal de la Selva hauran de concretar la subvenció rebuda pel Consorci del Ter-Brugent via Poctefa (un ajut interterritorial que vincula ens locals de França, Andorra i l’Estat espanyol). Inicialment, la voluntat del consorci era fer visibles els artesans de l’àmbit en els sectors de l’artesania, la fusta i el cuir.

El consorci va rebre la subvenció del Poctefa (uns 120.000 euros) mesos enrere. Ara la subvenció “s’ha redirigit totalment”, després de la marxa de la gerent. En principi, el Consell Comarcal de la Selva hauria de continuar la feina, assenyala Llorà.

Abans de presentar la renúncia, l’alcalde de les Planes explica que treballaven per aconseguir que hi arribés la fibra òptica i que s’hi instal·lessin càmeres de seguretat. El consorci també s’havia interessat perquè Ensenyament fes formació professional dual a l’institut d’Amer. Per Llorà, “les polítiques de joventut i d’habitatge tenen més a veure amb un territori [el Ter-Brugent] que amb una àrea administrativa [la comarca]”. Explica que, per a les Planes, té més influència l’empresa farmacèutica Hipra, d’Amer, que el creixent polígon de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). Llorà és conseller comarcal de Promoció Econòmica a la Garrotxa.

Productes als mercats

El consorci té un projecte conjunt amb l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya (Adrinoc) per fomentar els productes locals als mercats. Adrinoc, el consorci i la UdG treballen per materialitzar-lo després d’haver rebut una subvenció de 4.000 euros. D’altra banda, el consorci havia fet un aparador en línia dels comerços i negocis de l’àrea del Ter-Brugent.

Deu anys de vida i uns 14.000 veïns

El Consorci del Ter-Brugent va néixer el 2007 i va ser impulsat pel Consell Comarcal de la Selva. La gerent del consorci en els últims quatre anys, Raquel Fernández, recorda que l’àmbit havia quedat molt afectat pel tancament de les fàbriques Levi’s, a Bonmatí, i Burés, a Anglès. I, a la crisi del sector tèxtil, s’hi va afegir posteriorment la crisi econòmica mundial. El pressupost del consorci del 2017 és de 40.000 euros i prové dels seus membres (els ajuntaments), a banda de les subvencions rebudes. El Consell Comarcal n’ha aportat 8.000 i també hi ha hagut un ajut de la Diputació de Girona.

Al Ter-Brugent, si es compten els veïns de les Planes i de Sant Feliu de Pallerols, hi viuen unes 14.000 persones. Anglès (5.540 habitants) n’és la principal població. “Els consorcis no neixen per generació espontània, perquè a algú se li acut que han de néixer. Neixen per unes necessitats que no estan cobertes. N’hi havia en aquell moment i n’hi ha ara si ningú pensa a cobrir-les”, afirma Llorà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia