Infraestructures

L'ACA confirma la saturació de la depuradora de Moià

La instal·lació actual s'ampliarà i l'escorxador construirà dues basses i una depuradora biològica

L'anàlisi mostra el mal estat de la Tosca, però indica que els episodis d'alts nivells d'amoni no provenen de l'estació de Moià

L'ACA assegura que les causes de les escumes “són variades”

L'exhaustiu estudi que l'ACA ha realitzat a la riera de la Tosca de Moià i al riu Calders –que en els darrers mesos ha patit episodis d'escumes i de contaminació per amoni– conclou que la depuradora de Moià “està per sobre del seu límit operatiu” i proposa un full de ruta que passaria per ampliar l'actual estació a finals del 2017.

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va detallar ahir els resultats de la primera anàlisi que s'ha fet a la Tosca de manera prolongada per solucionar un “problema que s'arrossega des de fa anys”. De febrer a juny, s'han analitzat deu punts entre Moià i Navarcles. L'estudi conclou que “l'estat actual de l'aigua de la riera és dolent” i confirma la saturació de la depuradora: “No solament no està dissenyada per eliminar amoni ni altres contaminants detectats sinó que a més li arriba càrrega i cabal superior al seu disseny”, que data del 1999 i que no contempla el tractament de nitrats provinents dels sobrants de la indústria agroalimentària, que en els darrers anys ha crescut exponencialment a Moià.

Guiteras va recordar que el 2011, quan van arribar al govern, ja van acordar amb l'ACA la construcció d'una nova depuradora, que no es va arribar a fer pel seu alt cost (4,2 milions d'euros) i pels problemes econòmics de l'organisme. I no es farà. Ara es considera que una ampliació “serà més eficient”. Ho corroboren els controls més exhaustius que l'Ajuntament està duent a terme des de fa quatre mesos, que han permès reajustar aspectes de la depuradora que ja han influït en la salut del riu, com recull l'estudi de l'ACA.

Segons va avançar Guiteras, l'ampliació de la instal·lació de Moià “ja està prevista en el plans de depuradores del 2016 per poder començar les obres a finals del 2017”.

En paral·lel l'escorxador de Moià –que abocava més del que podia– també està fent els deures: “Ja està construint una bassa de pretractament i una de laminació que regularitzarà les entrades i sortides d'aigua i també està fent una estació biològica pròpia que es connectarà amb la de Moià un cop ampliada.”

S'apunta a Monistrol

El mateix estudi conclou que els episodis d'alts nivells d'amoni que van fer que Calders i Navarcles haguessin d'aturar la captació d'aigua de boca del riu Calders no es poden atribuir al mal funcionament de la depuradora de Moià. Segons l'ACA, “són molt més probables causes més properes, incloent-hi el clavegueram de Monistrol de Calders –precisament un dels pobles que va denunciar la contaminació–, que ha sofert problemes d'embussades i sobreeiximents”. Tot i això, els gràfics evidencien que l'amoni es dispara a partir de la depuradora de Moià.

Pel que fa als capítols d'escumes, l'ACA indica que les causes “són variades” i cita que, a més dels detergents, també hi influeix la matèria orgànica, els fosfats i les proteïnes”.

En aquest punt, Guiteras també va fer referència a les pròpies característiques de la riera, que propicien els alts nivells de nitrats i les escumes: “El fons és de pedra i no drena i durant mesos l'únic cabal que té és el que hi aporta la depuradora, i això fa que no es dilueixi amb altres aigües i que els nivells que en altres llocs són acceptables aquí no ho siguin; no és una excusa, però sí una realitat a tenir en compte”, va explicar.

LES FRASES

Tot plegat és fruit de la feina que estem fent des del 2011; la denúncia dels alcaldes no ha influït
Dionís Guiteras
alcalde de moià
La moció que vam presentar al Consell ha accelerat la solució als problemes de contaminació
Eduard Sánchez
alcalde de calders

Els casos de contaminació, als jutjats

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va fer públic ahir que han rebut un requeriment de laFiscalia de Medi Ambient, fruit “de la denúncia d'uns particulars”, en el qual se'ls sol·licita informació relativa a les mesures que han pres per pal·liar la contaminació de la riera. Guiteras es va mostrar “segur” que el cas s'arxivarà perquè “des que vam arribar al govern, el 2011, hem fet la feina”. En la mateixa línia, va assegurar que la compareixença d'ahir és conseqüència d'aquesta feina i que el clam dels alcaldes de Monistrol de Calders, Navarcles i Calders no havia influït en res, com tampoc ho havia fet la denúncia dels particulars ni les pressions dels grups ecologistes: “Ha coincidit en el temps, res més”. L'alcalde de Calders, Eduard Sánchez, ho va veure d'una altra manera: “Estic segur que fer públic el problema i portar la moció al Consell Comarcal per a debatre-ho ha accelerat la solució, perquè això s'arrossegava des de feia molts anys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona