Infraestructures

Endesa culmina el projecte per reforçar el Gironès amb la MAT

Tres anys i mig després d'engegar la subestació de Bescanó, posa en marxa una segona línia de 132 kV fins a la subestació de Salt

La nova línia ha costat 7,9 milions i quasi la meitat és soterrada

Endesa ha culminat el projecte per reforçar el subministrament elèctric a la zona central de les comarques gironines –sobretot a l'àrea urbana de Girona– amb l'energia de la línia de molt alta tensió (MAT).

Fa tres anys i mig, poc després que s'inaugurés el tram de la MAT entre Sentmenat i Bescanó, ja es va posar en marxa la subestació d'Endesa a Bescanó –situada al costat de la de REE i que rebaixa l'energia provinent de la MAT, de 400 kV, en corrent de 132 kV– i s'hi va connectar la línia Olot-Salt. Així, a partir d'aquell moment l'energia de la MAT ja va servir per alimentar tant el Gironès com la Garrotxa i una part de la Selva interior. El projecte de Bescanó, però, incloïa una segona línia elèctrica, també de 132 kV, fins a Salt per reforçar l'àrea de Girona. I ara, després de tres anys d'obres, finalment s'ha posat en servei. “La nova línia permetrà que puguem donar una millor resposta a situacions de contingència, com ara una nevada, perquè la xarxa estarà més mallada i tindrà més capacitat”, va explicar ahir el responsable d'alta tensió d'Endesa de la Catalunya Oriental, Francesc López.

Trets de la nova línia

La nova línia, que ha suposat una inversió de 7,9 milions, té 10 quilòmetres, dels quals 5,5 són aeris i 4,5 soterrats. Així, la companyia ha estès 5,5 km de doble circuit aeri pels termes municipals de Bescanó i Sant Gregori, mentre que a les zones urbanes de Bescanó i Salt ha soterrat 4,5 km de cablejat. La línia segueix el mateix traçat de l'antiga línia Olot-Salt, que s'ha desmuntat, i Endesa destaca que s'ha aplicat a les torres un tractament cromàtic (pintant-les de color verd fosc) per minimitzar-ne l'impacte visual. La línia és soterrada després de sobrepassar el riu Ter, en una zona que forma part de la Xarxa Natura 2000 i per això Endesa ha col·locat espirals salvaocells al cable de terra per fer-lo més visible.

A més, Endesa ha hagut d'ampliar i reformar la subestació de Salt, on s'ha reformat el parc exterior i s'ha instal·lat un nou punt per connectar la línia.

Amb la posada en servei d'aquesta nova línia, Endesa tanca el projecte vinculat a la subestació de la MAT a Bescanó, en què ha invertit en total 24,2 milions. La subestació disposa de 315 MVA de potència i disposa, a part del transformador, de quatre posicions de 132 kV de darrera tecnologia i d'un triple circuit de connexió a la xarxa existent de 132 kV. Des d'aquesta subestació Endesa no només alimenta la línia de 132 kV cap a Olot i les dues cap a Salt, sinó que també subministra directament alta tensió a la tèxtil Antex d'Anglès i a una desena d'empreses de la Vall de Llémena (en aquest cas, però, a 25 kV).

LA XIFRA

7,9
milions d'euros
és el cost de la segona línia entre Bescanó i Salt. Tot el projecte de Bescanó n'ha costat 24,2.

Santa Llogaia i Riudarenes

Endesa ha acabat el primer dels tres projectes lligats a la MAT per millorar el subministrament a les comarques gironines, però encara en queden dos totalment per fer. D'una banda, hi ha la subestació de Santa Llogaia d'Àlguema, que ha de servir per reforçar cinc línies, sobretot de l'Alt Empordà. Endesa està pendent des de fa tres mesos de la llicència municipal per començar les obres. De moment, ja ha encarregat el transformador en espera del vistiplau del consistori, que afirma que li falta documentació. Tot i que el termini de construcció és de dos anys, Endesa afirma que té la intenció d'acabar abans. De l'altra, hi ha la subestació de Riudarenes, que ha de servir per reforçar les línies d'Endesa del sud de la demarcació i que tot just està en fase d'avantprojecte. De fet, el ramal de la MAT de la Selva –que aniria fins a la subestació– està en punt mort per l'oposició del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona