Infraestructures

Els veïns de Santa Llogaia inquiets pel “monstre” de la subestació elèctrica

L'alcalde diu que el poble no s'imaginava l'impacte de la infraestructura, que ocupa 120.000 m²

Acord imminent amb REE per la indemnització

Els veïns de Santa Llogaia d'Àlguema estan “inquiets” i “molestos” en veure avançar les obres de les subestacions de la MAT que s'estan construint al municipi i que ocuparan una superfície de 120.000 metres quadrats. Segons ha explicat l'alcalde, David Bahí, el poble veu “com un monstre” les edificacions i les instal·lacions elèctriques que s'estan aixecant. I això, segons diu, ha creat una certa intranquil·litat al municipi, que està esperant un acord que podria ser imminent perquè Red Eléctrica indemnitzi la població per acollir aquesta infraestructura.

Actualment a Santa Llogaia ja hi ha fetes dues subestacions de Red Eléctrica: la de la línia aèria i l'estació convertidora, que ha de passar l'electricitat de corrent continu a corrent altern i a la inversa, ja que en aquest punt des del sud arriba la línia aèria de 400 kV i continua cap al nord soterrada. A més, Adif ja té construïda la seva subestació per alimentar el tren d'alta velocitat i Endesa ha de començar a construir la seva per abastir les comarques gironines. El paisatge on s'estan construint ha canviat molt en els últims mesos. Fins fa poc, es veien dos edificis que alberguen a dins la maquinària. I fa unes setmanes que s'estan posant les estructures exteriors.

David Bahí creu que, tot i que el projecte s'havia explicat, els veïns no s'imaginaven exactament l'impacte visual que tindria fins que s'han aixecat les estructures. I que ara que les obres estan avançant, estan creant una “certa inquietud”, sobretot tenint en compte que el municipi és l'únic que encara no ha arribat a un acord amb la companyia Red Eléctrica per la indemnització. “De moment, la gent no percep cap contrapartida per al poble i hi ha gent molesta. Per això estem intentant que s'arregli tan aviat com possible”, explica l'alcalde de Santa Llogaia. Creu que en un curt període de temps s'haurà arribat a un acord.

L'alcalde del municipi altempordanès defensa que “difícilment el poble quedarà satisfet [amb una indemnització] perquè l'impacte és molt gros”, però creu que Santa Llogaia quedarà “relativament satisfeta”. Calcula que el poble rebrà una part en diners i l'altra en millores i equipaments. Espera que no s'allargui i que en les pròximes setmanes estigui tancat. “Les negociacions s'allarguen o no depenent de la predisposició”, hi afegeix.

LA XIFRA

4
subestacions
s'estan construint a Santa Llogaia d'Àlguema: dues de REE, una d'ADIF i una d'Endesa

LA FRASE

Difícilment quedes satisfet [amb una indemnització] perquè l'impacte és molt gros, però relativament sí
David Bahí
alcalde de santa llogaia d'àlguema

Red Eléctrica té l'obra civil feta al municipi

Fonts de REE ha explicat que la companyia ja té acabada l'obra civil al municipi de Santa Llogaia. A l'estació convertidora falta la part tecnològica, mentre que a Baixàs aquesta tecnologia ja s'està instal·lant. Segons les seves previsions, a finals del 2014 estarà tot fet, tot i que el tram soterrat no entrarà en funcionament fins al maig de 2015, ja que necessita un període per provar la tecnologia, que és nova. Sí que funcionarà abans el tram aeri de la MAT. Sobre la compensació a Santa Llogaia, l'empresa confia que s'arribi a un acord i recorda que amb la resta d'alcaldes de municipis afectats pel pas de la línia d'alta tensió ja s'ha pactat una indemnització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona