Infraestructures

infraestructures

El túnel de la interconnexió elèctrica ja és una realitat

La tuneladora ‘Albera' es va aturar ahir i ja s'ha trobat amb la que s'encarregava d'excavar des de la Catalunya del Nord

Les obres han durat poc més d'un any i s'han excavat 8,5 km de túnel

La perforació del túnel de la interconnexió elèctrica que creua els Pirineus ja s'ha enllestit. El capçal de tall de la tuneladora Albera, que va començar a perforar per la banda de la Jonquera, ja s'ha trobat amb el de la seva bessona, Canigó, que s'encarregava d'excavar el túnel des de la Catalunya del Nord. En total, la infraestructura –que passa paral·lelament al túnel del TAV– té 8,5 quilòmetres i les obres de perforació han durat poc més d'un any.

La tuneladora Albera, que ahir es va aturar, va començar a excavar la infraestructura el març del 2012 i ha perforat 6,9 quilòmetres. Al llarg d'aquest any ha avançat una mitjana d'uns 25 metres per dia, en funció del tipus de subsòl amb què s'ha trobat (pedra o argila).L a segona tuneladora, Canigó, que es va posar en marxa a finals de l'any passat des de la Catalunya del Nord, ja feia un mes que havia enllestit els 1,6 quilòmetres que li corresponien. Durant els propers dies, la tuneladora Albera es començarà a desmuntar. Des de fa un mes, ja s'està fent el mateix amb la Canigó.

La previsió és que a finals del 2013 els operaris ja hi hagin col·locat els 240 quilòmetres de cable que passaran per l'interior. Segons subratlla Red Eléctrica, empresa que executa l'obra juntament amb la francesa RTE, el túnel s'enllestirà completament “el gener del 2014, quan s'hagin instal·lat tots els serveis a la galeria que construeix l'empresa Dragados-Eiffage”.

1,5 km de rasa

D'altra banda, la resta d'infraestructures del tram de la interconnexió elèctrica amb França també avancen. Red Eléctrica ja té molt avançades les obres de l'estació conversora de Santa Llogaia d'Àlguema. Aquí es reduirà la tensió de 400 kV fins a 320 kV i es convertirà el corrent d'altern en continu, condicionants perquè la línia pugui endinsar-se sota terra. Des de Santa Llogaia fins a la Jonquera, la MAT creuarà l'Alt Empordà mitjançant una rasa. En total, tindrà 30 quilòmetres, passarà per onze municipis i travessarà unes 300 propietats (que comprenen tant camps de conreu com camins rurals). Red Eléctrica ja ha començat l'obra en alguns trams i, ara per ara, ja ha excavat un quilòmetre i mig de la rasa on se soterraran els cables de la MAT al sud de l'Albera.

En total, les obres de la interconnexió elèctrica entre Santa Llogaia d'Àlguema i Baixàs tenen un cost de 700 milions d'euros. D'aquests, 225 els ha aportat la Unió Europea i la resta repercutiran en la factura de la llum. Si la MAT hagués travessat els Pirineus per un tram aeri, el cost de la línia hauria estat deu vegades inferior (70 milions d'euros).

LES XIFRES

240
quilòmetres
de cable passaran per l'interior del túnel de 8,5 quilòmetres de llarg sota l'Albera.
700
milions d'euros
costaran les obres de la interconnexió elèctrica entre Santa Llogaia d'Àlguema i Baixàs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona