Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

Els regants del marge esquerre del Ter utilitzaran la nova canalització a l'estiu

El soterrament, que estalviarà un 25% d'aigua, és una conquesta històrica dels pagesos

Unes 1.300 hectàrees tindran aigua fins al camp

Les obres d'instal·lació de la canalització principal de la xarxa de reg del marge esquerre del Ter estan arribant ja al final, tres anys i mig després d'haver-se iniciat. L'actuació suposa la modernització d'un sistema obsolet, que fins ara seguia un traçat medieval en superfície i que tenia moltes pèrdues. L'estalvi calculat d'aigua serà d'un 25%, que es perdia per evaporació i per filtració. Les obres ja haurien d'estar acabades des de fa unes setmanes, però l'empresa encarregada de l'actuació ha anat reduint el nombre de treballadors, i s'ha allunyat el final del soterrament de la canalització principal, l'obra que ara s'acabarà.

El president dels regants de la presa de Colomers i Mas Duran, Jordi Aulet, va confirmar ahir que el final de l'obra principal és qüestió de dies. “En els últims dies ho han alentit, però estic convençut que les proves de pressió es podran fer aquesta primera quinzena de maig”, explicava.

A diferència del marge dret del Ter, on bona part de la xarxa secundària està enllestida, en aquest vessant això queda pendent per a una fase posterior.

Després de l'acabament d'aquesta primera fase, quedaran regades amb aigua fins al camp unes 1.300 de les 3.500 hectàrees en total corresponents a aquest marge esquerre del Ter. L'aigua al peu de finca arriba a la zona de Sobrestany, una part de la del terme d'Ullà i la Tallada, a banda de la majoria de camps que tenen servitud de pas de la canalització principal, on, a canvi, se'ls han instal·lat boques de reg directe.

Aulet ja té la confirmació que la inauguració de la canalització està prevista per al mes de juny, tal com ja li han comunicat per escrit. La canalització principal en aquest vessant té una llargària d'uns 10 quilòmetres, entre la presa de Colomers i Mas Duran, i per donar per acabada la canonada principal només falta fer les últimes proves de pressió a la captació de Colomers, posar cabalímetres i instal·lar unes tanques a la zona de captació i del repartidor que hi ha a Mas Duran. La meitat del cost el paga l'empresa pública Seiasa i la resta l'assumeixen la Generalitat, principalment, i els regants. El gruix de l'obra es pagarà a partir del 2026.

Pendents de la xarxa secundària

La xarxa secundària està pendent de fer i correspon a una segona fase. Aulet afirma que els projectes estan a punt arribar a les mans dels interessats: “Ens han dit que d'aquí a un mes ens haurien d'arribar els projectes de les xarxes secundàries que falten, que corresponen a unes dues terceres parts de les finques.” Més enllà dels projectes, però, aquestes xarxes secundàries pendents no tenen finançament: “És un mal temps per fer les secundàries esperant ajudes. Haurem de tornar al que es feia abans, ajuntar-se tres o quatre propietaris posant-hi les hores de feina i buscar els materials en origen a bon preu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona