Infraestructures

infraestructures

Unió de Pagesos talla l'N-II per protestar contra Foment

Els pagesos van tallar durant més d'una hora un sentit de la via de manera alterna al terme de Vilademuls per denunciar que Foment no ha indemnitzat als expropiats per les obres de l'N-II

“Imagineu-vos un empresari al qual li treuen una part de la seva fàbrica, que no volia vendre i que s'ha vist obligat a cedir a un preu que amb prou feina li permet anar a buscar quelcom semblant al mercat. Una vegada expropiat, després d'un temps en què no ha rebut més diners que un petit avançament i després d'haver-li destrossat les instal·lacions, li diuen que no, que no hi ha expropiació i li tornen la part de fàbrica. Aquesta és la situació”. Així de gràficament explicava ahir Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, quin era el punt de vista dels pagesos afectats per les expropiacions de finques agràries, per part del Ministeri de Foment, de les obres del tram Medinyà-Orriols, de l'N-II. Ahir, a l'alçada de Vilademuls, durant poc més d'una hora, els pagesos –una seixantena de concentrats– van tallar un sentit de la via de manera alterna, repartint entre els conductors un fulletó explicant la situació.

De fet, Unió de Pagesos va convocar ahir tres protestes arreu del país, a les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona, per denunciar una situació conjunta: estan indignats perquè Foment no ha abonat a uns 2.000 propietaris els diners per les expropiacions de finques agràries, que va fer per a les diferents obres que té engegades a Catalunya.

El cas de l'N-II a Girona, en el tram Medinyà-Orriols, que afecta una trentena de propietaris, és amb tota seguretat el més sagnant, ja que a més d'expropiar-los –en base a una llei franquista d'expropiació forçosa del 1956 que addueix el bé general– i no indemnitzar-los, després d'invertir-hi tres milions, Foment ha anunciat als propietaris que farà marxa enrere en les expropiacions i que els retornarà els terrenys, que a hores d'ara estan absolutament assolats, ja que les obres fa mesos que van començar i setmanes que són aturades. Unió de Pagesos assegura que Foment ha dit que no vol pagar als propietaris allò acordat, només que retornaran les finques, però sense concretar en quines condicions, ni quan. Caball va explicar que Foment deu uns quatre milions d'euros a un centenar de pagesos de la demarcació gironina, que “demanen legítimament el que els pertoca”. El coordinador d'Unió de Pagesos, que reclama lleis “més equànimes”, ha anunciat que tramitaran mocions als ajuntaments afectats i demana la implicació d'altres administracions de proximitat, com ara consells comarcals i Diputació, per tal de fer pressió sobre el ministeri per resoldre la qüestió.

LA XIFRA

30
propietaris
són els afectats per les expropiacions frustrades al tram Medinyà-Orriols de l'N-II.

Menys cua que per anar a la platja

El tall d'ahir de l'N-II a Vilademuls, a la qual l'estat atorga el dubtós, vistos el seu estat i les seves dimensions, títol d'autovia, no va provocar més retencions que les que es formen per anar a mar en qualsevol punt de la Costa Brava aquests dies. La protesta va començar puntualment a dos quarts de 12 del matí, amb un tractor a banda i banda de Can Sausa, etern establiment, que anaven tallant un sentit de la via de manera alterna. A tres quarts i cinc d'1, segons el Servei Català de Trànsit, la situació ja s'havia normalitzat i els constava que només hi havia hagut un quilòmetre de retencions, una xifra optimista. No hi va haver cap mena d'incident i els concentrats, que van repartir fulletons informatius, van rebre el suport de no pocs conductors que van passar per aquell punt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona