opinió. Pintor

Ens crucifiquen l'Empordà

Qui passi aquests dies per la carretera que va de la Bisbal a Figueres veurà les obres faraòniques que es fan a l'entorn de Viladamat, Ventalló i Torroella de Fluvià; més que ampliar una carretera sembla que estiguin construint un aeroport, pel moviment de terres. En un espai de no més de 4 quilòmetres s'estan aixecant set ponts de gran magnitud, amb només uns cinc-cents metres que els separen, i en un terreny absolutament planer s'hi aixequen muntanyes en forma de talús trencant tota perspectiva possible de l'ara magnífic paisatge, ricament cultivat. Els enginyers que han dibuixat aquest traçat no han tingut pietat per la nostra terra.

Aquesta era, però, una carretera reivindicada feia anys i, com tothom diu, eixamplant-la un metre i mig per cada costat n'hi havia prou i de sobres, fent les mínimes variants a les poblacions, i les mínimes rotondes, perquè ja n'hi ha a l'N-II, a l'autovia de Roses... Vaja, arreu de les comarques gironines. Però això, aquí, no interessa i, tal com diu la gent, el pastís econòmic seria massa petit.

Aplaudeixo la lluita de la plataforma de la Garrotxa, Salvem les Valls; ells han aconseguit un consens. Aquí ningú ha mogut cap dit, i això que fa poc que un polític al qual tinc estima afirmava recentment en una entrevista que «el que es fa a l'Empordà és tractat amb cura i els entorns naturals hi són preservats amb el màxim rigor...» Doncs això no és veritat, perquè en aquestes obres no hi ha aquest rigor.

Igual que el pas del TAV. És clar que ha de passar per algun lloc, però en determinats indrets la manera com s'ha fet és una barbaritat, com ara Pont de Molins o Bàscara, on s'ha construït un pont de gairebé un quilòmetre de llarg sobre el llit del Fluvià, en un espai natural excepcional, havent-hi un pas com hi ha, reivindicat tantes vegades, per anar a peu d'autopista.

I això de la MAT contaminarà i omplirà de ferralla els nostres celatges blaus. Ja només falta la gran corona d'espines sobre les nostres muntanyes en forma de paorosos molins per fer més dolorosa encara la mort del nostre Empordà, crucificat i ben crucificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona