Infraestructures

energia

A mitjan abril entrarà en servei la MAT fins a Bescanó

Red Eléctrica compta que la resta d'infraestructura, que s'està tramitant, estarà a punt a finals del 2013

La sobrecàrrega a les línies afectades per la nevada de fa un any va ser d'un 1.500%

El delegat de Red Eléctrica de España a Catalunya, Lluís Pinós, va confirmar que la companyia preveu posar en servei la línia de 400 kV fins a Bescanó a mitjan abril, juntament amb la subestació d'aquest municipi. De fet, les obres en el tram entre Vic i Bescanó estan gairebé acabades en molts punts, i en d'altres s'està treballant a un ritme accelerat les últimes setmanes. Pinós va fer aquest anunci en el debat que va organitzar dilluns al vespre el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya a la demarcació de Girona, on també va afirmar que la resta de trams de la MAT –la interconnexió i entre Santa Llogaia i Bescanó– s'estan tramitant actualment al Ministeri d'Indústria, Treball i Turisme. Les previsions són que a finals del 2013 ja estigui tota l'obra acabada.

De fet, la necessitat de disposar de més infraestructures elèctriques va ser una de les conclusions dels ponents, que van demanar a les administracions locals que no posin tantes traves per fer les obres. Endesa va posar coma a exemple la línia que s'ha de fer entre Olot i Figueres, encallada per la falta d'un permís de l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca. Segons va explicar Pere Palacín, un dels enginyers redactors de l'informe del col·legi, si les infraestructures planificades haguessin estat construïdes, la nevada hauria afectat 160.000 persones menys, i la resta hauria pogut veure el subministrament restablert amb més rapidesa. Tot i això, l'enginyer i responsable d'energia de PIMEC, Joan Vila, també va afirmar que el problema va ser a les línies de distribució i no a les de transport, i que per tant amb la MAT el desastre hi hauria estat igualment.

Línies sobrecarregades

Segons aquest mateix estudi, els cables de les línies van haver de suportar el dia de la nevada unes sobrecàrregues del 1.500% a causa de la neu que s'hi va adherir i els mànecs de gel que es van formar posteriorment.

D'altra banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, va lamentar la falta d'autocrítica de les companyies.

LA XIFRA

458.396
abonats
són els que es van veure afectats per l'apagada elèctrica, bona part dels quals a les comarques gironines.

LA FRASE

L'afectació a la xarxa de transport va ser molt limitada, i la vam reposar molt ràpidament
Lluís Pinós
delegat de red eléctrica a catalunya

Els ajuntaments esperen tenir generadors

Els grups electrògens van ser la solució per donar llum provisionalment als municipis. Per això els alcaldes van demanar que la companyia en tingui sempre a disposició en cas d'emergència.

Tres mil quilòmetres quadrats afectats

La nevada va tenir una afectació a la xarxa elèctrica en una àrea de 3.000 quilòmetres quadrats, segons informen els estudis posteriors que ha realitzat la companyia Endesa.

La costa està situada en zona A dins el reglament

El reglament de construcció de línies elèctriques separa els criteris en funció de les zones. De 0 a 500 metres és zona A; de 500 a 1.000, zonaB, i més de 1.000 ja és zona C.

Continuen les queixes per no haver cobrat

Bona part de les queixes actuals de particulars i empreses se centren en el fet que encara no s'han cobrat les indemnitzacions. Segons Endesa, ja s'han resolt un 85% de les reclamacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.