Infraestructures

L'eix s'endú prop del 50% de l'inversió en carreteres

El desdoblament, amb 400 milions d'euros, és l'obra viària més important que la Generalitat fa a les comarques gironines

La C-31 i la C-17 s'emporten bona part de la resta del pressupost

El desdoblament de l'eix transversal és, de llarg, l'obra més important en carreteres que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques executa enguany a les comarques gironines. Des de Lleida fins a Girona, el projecte té un pressupost de 721 milions d'euros, però el tram més estrictament gironí, que va de Caldes de Malavella fins a Vic, precisament és el més car de tots: acapara 400 milions del total. El motiu és que l'orografia per on s'ha de fer el desdoblament és la més complexa i requerirà la construcció de 21 viaductes, 12 túnels i 14 enllaços, que són el que fan disparar el pressupost. Per assumir-lo, la Generalitat va posar a licitació l'obra amb el mètode del peatge a l'ombra, de manera que és la mateixa constructora la que s'encarregarà de l'explotació i del manteniment per un període de 33 anys, en què serà la concessionària. A canvi, cada any cobrarà una quantitat en funció dels vehicles que hi hagin circulat. La unió d'empreses que va guanyar el concurs va ser Cedinsa, però hi ha hagut inconvenients que han fet frenar el ritme d'execució dels treballs. Primer va ser la necessitat de contractar crèdits amb diverses entitats bancàries, en què no hi ha ajudat el context econòmic i financer que es viu des de fa uns anys. Després, va ser la pressió que Cedinsa va exercir sobre el govern català per aconseguir una millora de les condicions, pel fet que amb la crisi el nombre de desplaçaments, sobretot de camions, ha anat a la baixa. Per ara, les previsions no són tan optimistes com quan es va adjudicar el contracte (juny del 2007).

El juny passat el govern va accedir a pagar un cànon superior per cada vehicle al previst en el contracte inicial. Tot plegat ha fet modificar els terminis d'acabament de l'obra que, del 2011 inicial, han passat al 2013 com a data de finalització.

Les altres grans obres

El desdoblament de l'eix s'emporta gairebé la meitat dels diners que s'inverteixen actualment a les comarques gironines en carreteres, amb 400 dels 861 milions previstos. L'altra gran obra és el desdoblament Vic-Ripoll, que també fa Cedinsa com a peatge a l'ombra, que té un cost de 265 milions. Recentment es va posar en servei el tram entre les Masies de Voltregà i Sora, i es preveu que arribi fins a Ripoll l'estiu de l'any que ve.

Finalment, els altres dos grans projectes són a la C-31, a la costa. Un és la polèmica millora del tram entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià, acabat al març, que ha costat 72 milions, sobretot a causa de les variants noves i els accessos. L'altre tram és el desdoblament entre Castell d'Aro i Palamós, que es preveu que s'acabi l'estiu vinent i que costarà 88 milions. L'obra es fa pel mètode alemany, que vol dir que la Generalitat no la pagarà fins que les constructores l'entreguin finalitzada. D'aquesta manera es completarà un ramal de l'anella de les Gavarres, des de Maçanet de la Selva fins a Llofriu.

LA XIFRA

400
milions d'euros
és el que costarà desdoblar l'eix entre Vic i Vilobí, i 721, fins a les Oluges, a la Segarra.
861
milions d'euros
és la inversió que aquest any s'executa en obres viàries a les comarques gironines.

Tres obres menors, per 1,2 milions d'euros

Altres actuacions són la rehabilitació del pont de la C-38, a Sant Joan de les Abadesses, i l'estació de bombament d'aigües, a Vall-llobrega. Ha de començar un drenatge a la C-66, a Bordils.

Setze obres de millora i reforç del paviment, amb 25 milions

Una inversió principal del departament és la que fa referència a la millora i conservació de la xarxa viària, per a les quals enguany es destinen 25 milions en 16 projectes. Destaquen moltes obres a la Selva interior, per exemple de l' N-141 entre Anglès i Salt, la GI-542 entre Anglès i Sant Hilari, la C-35 de Massanes a Maçanet i la travessera d'Anglès. També hi ha la C-151a a Ripoll, la C-31 de Palafrugell a Pals, la GI-641 a Torroella de Montgrí.

Les reclamades rotondes de Verges, Llambilles i Parlavà

Aquest any s'han acabat quatre rotondes que han substituït cruïlles perilloses de carreteres i semàfors, que havien estat llargament reclamades. Una ha estat la de Verges, una altra la de Parlavà i també una a Viladrau, que s'acabarà a l'octubre. La rotonda de Llambilles és especial, ja que ha permès estalviar un dels moviments del semàfor i minimitzar les cues. La resta d'obres a fora de la rotonda s'acabaran al gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona