Infraestructures i serveis

Biden presenta un pla d’infraestructures centrat en les energies verdes

El president dels EUA ven el projecte com una màquina de crear llocs de treball

El projecte preveu revertir les retallades d’impostos als rics de Trump

Durant l’administració Trump era una broma recorrent esperar de forma perenne una setmana en la qual tota l’atenció estigués centrada en temes d’infraestructura. Les crisis, escàndols i altres dèries de l’expresident sempre van evitar-ho, i mai va arribar la “Infrastructure Week” tan anhelada i tan necessària en un país amb les infraestructures antiquades.

L’actual mandatari, Joe Biden, tot i la crisi a la frontera pels temes migratoris, està tenint un inici de govern molt més plàcid, molt més tradicional, i ahir va poder presentar el seu ambiciós projecte per actualitzar les infraestructures dels EUA: un pla multimilionari que preveu una inversió de 2 bilions de dòlars (1,7 bilions d’euros) en els pròxims vuit anys, i que, com ja va prometre durant la campanya electoral, haurà de servir per modernitzar el país, encarant-lo cap a un model d’energies verdes i sostenibles, a més de lluitar contra la desigualtat i, de retruc, recompondre el sistema fiscal per fer-lo més equitatiu.

Històricament, el tema de les infraestructures mai havia estat un tema polaritzador en la política nord-americana, amb demòcrates i republicans destinats a arribar a un acord que podia donar beneficis a ambdós. No obstant això, després del desemborsament monstruós en els plans d’estímul per pal·liar els efectes de la pandèmia i davant un dels moments més divisius, la Casa Blanca ha preferit vendre el pla com una màquina de crear llocs de treball i no com una inversió en infraestructures, conscient que aquest enfocament serà molt més beneficiós en la batalla per guanyar el favor de l’opinió pública.

El pla preveu reconstruir 32.000 kilòmetres de carretera, reparar els ponts més importants, enfortir el paupèrrim servei ferroviari i millorar les infraestructures de servei d’aigua, electricitat i connectivitat: centenars de projectes que haurien de servir per crear milions de llocs de treball de manera immediata, i que podria ajudar ràpidament a la recuperació econòmica.

Sota la idea del pla d’infraestructura, el que fa Biden realment és posar sobre la taula la seva visió de com han de ser els Estats Units del futur: un país que combat el canvi climàtic amb fonaments estructurals basats en energies verdes i l’eliminació dels combustibles fòssils, que a banda permeti ajudar comunitats tradicionalment oblidades a sortir de la pobresa i aconseguir l’anhelada igualtat.

El gran problema que hi veuen els republicans i la classe empresarial és la forma de finançar la multimilionària inversió: Biden vol un augment d’impostos als més rics i a les grans empreses –entre d’altres–, que eliminaria, de facto, la retallada de taxes que va imposar el president Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona