Infraestructures

Sant Quintí i Mediona rebran 7,3 milions per rehabilitar els centres històrics

Els ajuntaments tenen quatre anys per fer les actuacions i hauran de fer front al 25% del projecte

Els dos municipis de l'Alt Penedès es consideraven fins fa poc rivals, ja que, a més de ser tenir els seus termes municipals a tocar, creien molt difícil poder obtenir tots dos la subvenció per rehabilitar els seus nuclis. El programa Viles amb projectes, que acompanya el projecte de la convocatòria de la llei de barris, ha acabat triant els dos municipis per l'estat de degradació que presenten els seus nuclis i per la urgent necessitat d'actuació que hi ha. En total, aquest programa, dirigit a municipis de menys de 10.000 habitants, ha subvencionat 14 municipis. L'Ajuntament de Sant Quintí de Mediona rebrà 4,1 milions d'euros i el de Mediona, 3,2 milions.

Sant Quintí de Mediona. Centre Vila i el Vilet.

Segons consta en el projecte aprovat pel DPTOP, el centre de la vila experimenta un procés de buidatge i abandonament, amb la desaparició de les activitats quotidianes, problemes d'accessibilitat i d'espai públic. El projecte subvencionat abordarà la reurbanització de carrers i places, la rehabilitació d'edificis per a equipaments com ara El Jardí o l'hotel d'entitats a les antigues escoles i el Sindicat com a mediateca. Segons explicava ahir el primer tinent d'alcalde del municipi, Guillem Nadal (CiU), l'aportació d'aquests diners «permetrà fer un salt qualitatiu d'uns 8 o 10 anys al municipi i actuar al centre, que des de fa anys ho necessita». Nadal explica que van presentar el programa d'actuacions tenint en compte l'aportació que haurà de fer l'Ajuntament per fer front a les despeses del projecte. «Hauríem pogut arribar a fer una aportació de dos milions d'euros i no pas només d'un, que és el que haurem d'abonar, però vam fixar aquesta aportació per garantir una estabilitat pressupostària. Nadal confia poder executar el projecte en el termini de quatre anys, tot i que les bases del projecte de subvencions permet allargar l'actuació fins a sis anys. Nadal va destacar «l'ampli consens» que hi ha hagut al govern (PSC, CiU i el PP) per fer el projecte i que confia que el nou govern que surti de les municipals de l'any que ve «actuï amb rigor econòmic» per executar l'obra que es farà. Nadal va indicar que en el que queda de mandat serà difícil fer les grans actuacions perquè encara queden per fer els projectes definitius, tot i que sí que es podran iniciar algunes actuacions.

Mediona. Sant Joan de Mediona.

El projecte aprovat explica que el nucli administratiu del poble presenta una falta d'equipaments, espais públics, serveis i oferta comercial i també un envelliment de la seva població. És per això que s'impulsarà la urbanització de carrers històrics, el condicionament de la plaça dels Països Catalans com a aparcament públic, la construcció d'un centre cívic i programes socials. El projecte inclou també la reforma i construcció de la piscina municipal just on és ara, la qual no està homologada, segons explica el govern. L'alcalde de Mediona, Servand Casas (PSC), va mostrar-se ahir molt content per l'aportació que farà la Generalitat i va destacar que aquesta serà, «de lluny», la línia de subvencions més alta que haurà rebut mai de cop el municipi si s'exceptua la construcció de la variant que es començarà a executar a finals d'any o a principi del següent al municipi. La infraestructura té un pressupost d'execució de quatre milions. Casas va explicar que l'objectiu del govern que dirigeix és actuar al més ràpidament possible en les obres previstes i, si s'aconsegueixen els diners, fer «tota l'actuació en el termini de dos anys». Casas explica que hi ha diverses subvencions obertes, que es podrien complementar amb la línia d'ajuts concedits i que, si finalment s'aconsegueix canviar la destinació dels fons, es podria agilitzar l'actuació. Casas explica que, un cop aconseguits els diners, el municipi s'ha fixat com a prioritat les obres de reforma de les escoles de Sant Joan de Mediona i de Sant Pere Sacarrera. La setmana que ve, l'alcalde té una entrevista a Educació per parlar d'aquests dos centres escolars i reclamar les obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona