Infraestructures i serveis

Una esllavissada talla des de divendres la C-13 a Llavorsí

La caiguda de roques dificulta l’accés a les estacions d’esqui d’Espot i Portainé i a la Vall d’Aran en un cap de setmana de gran afluència

La Generalitat preveu que es pugui reobrir aquest vespre

Una esllavissada de roques, motivada probablement per les pluges dels darrers dies, manté tallada la C-13 entre Llavorsí i Rialp des de divendres a la tarda, fet que dificulta l’accés a les estacions d’esquí d’Espot i Portainé i a la Vall d’Aran en un cap de setmana de molta afluència de visitants coincidint amb la campanya nadalenca. Es tracta d’una carretera molt important per al Pallars Sobirà i, tot i que la comarca no ha quedat aïllada, el sector turístic tem grans pèrdues econòmiques. Operaris de la Generalitat treballen en les tasques de desenrunament i, segons el conseller de Territori i Sosteniblitat, Damià Calvet, es podria donar pas alternatiu a la zona aquest vespre.

El despreniment de roques va tenir lloc divendres cap a les dues a la tarda al quilòmetre 141,5, a tocar de Llavorsí. Inicialment es va donar pas alternatiu a la zona, però a partir de les vuit del vespre es va decidir tallar completament la C-13 en ambdós sentits entre els quilòmetres 135 i 142. Això permet el pas a l’estació d’esquí de Port Ainé, però els conductors s’han de desviar per un recorregut de més de tres hores per accedir a les valls d’Àneu, de Cardós i Ferrera, on hi ha les estacions d’esquí d’Espot, Tavascan i Virós Vallferrera. Els viatgers han de fer una ruta que travessa el coll de la Creu de Perves, el túnel de Vielha i el Port de la Bonaigua per arribar a Esterri d’Àneu.

El conseller de Territori i Sosteniblitat es va desplaçar ahir a la zona i va pronosticar que avui, “cap al vespre, es podrà donar un pas alternatiu a la C-13 i recuperar parcialment la mobilitat en aquesta carretera de la xarxa bàsica”. Calvet va insistir que “ara el que preval és la seguretat, poder desenrunar la carretera i tornar a obrir la via per als veïns i els visitants”. El conseller va explicar que a causa de les pluges dels darrers dies i dels canvis de temperatura van caure unes pedres a la via que van obligar a fer una primera actuació de neteja, però a la tarda van caure unes pedres més grans que van afectar tota la calçada i es va decidir tallar la C-13 per una qüestió de seguretat.“Ara treballem a tota màquina per recuperar la mobilitat”, va assegurar ahir, sobre la col·locació d’una barrera de seguretat amb malla i talús de grava. Els treballs continuaran avui, fins que es pugui recuperar la mobilitat, i, segons Calvet, s’estudiarà si cal prendre “solucions més definitives, que permetin que en aquest punt no hi hagi afectacions d’aquest tipus mai més”.

Els alcaldes de Rialp, Gerard Sabarich, i de Llavorsí, Josep Vidal, van expressar ahir el seu desig que la carretera reobri en les pròximes hores i es van mostrar preocupats per l’efecte que el tall pot tenir en el turisme de la zona. Vidal va assegurar que alguns hotels ja han informat que s’han produït cancel·lacions i Sabarich va alertar que “l’economia de la comarca no es pot permetre el luxe que hi hagi moltes cancel·lacions”. Calvet va remarcar que els principals punts turístics del territori “estan tots oberts” i ha fet una crida que tothom que tingui una reserva “hi vagi” perquè la comarca “està esperant-los amb els braços oberts”.

LA DATA

27.12.19
Cap a les dues
del migdia van caure unes pedres que van obligar a tallar la C-13, de forma parcial al principi.

LA XIFRA

141,5
és el punt
quilomètric de la C-13, a tocar de Llavorsí, on es va produir l’esllavissada de roques.

LA FRASE

Cap al vespre es podrà donar pas alternatiu a la C-13 i recuperar parcialment la mobilitat
Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona