Infraestructures i serveis

La demolició del pont a Vila-sacra genera debat

L’alcaldessa de Vila-sacra tem que es vulgui desviar la responsabilitat de les inundacions

L’Ajuntament de Figueres assenyala que el pont vell va fer de tap

“No s’hi val a donar la culpa al pont del veí”, diu Carme Barceló. L’alcaldessa de Vila-sacra no combrega amb el discurs segons el qual l’enderroc del vell pont sobre el riu Manol a l’antiga carretera de Figueres a Vila-sacra sigui la solució a aiguats com els que han afectat Vilatenim i el seu municipi en l’última llevantada. L’enderroc d’aquest pont el va posar sobre la taula l’endemà de l’última inundació l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que va assenyalar que els ulls de bou d’aquesta estructura podien haver estat decisius fent de tap a la crescuda i desbordament del Manol.

Dos dies després, en la visita del conseller de Territori per valorar els danys de les inundacions, Damià Calvet hi va afegir que s’analitzaria l’eliminació d’infraestructures que puguin provocar un efecte embassament, que afavoreixi les inundacions, com ara aquest pont. Finalment, aquest dimarts passat en una altra reunió de l’alcalde de Figueres amb els veïns de Vilatenim afectats, entre altres mesures (neteja de lleres, reforç d’algunes motes a l’entorn del Manol al pas per Palol de Vilatenim), la demolició del pont es va tornar a plantejar, tot i admetre que és una opció que té detractors i partidaris.

Zona inundable

“Farem les reunions que calgui i en parlarem, però ara mateix aquest pont és nostre, no ens molesta i ens és útil precisament per posar-nos a sobre i retirar contenidors, neveres i tot el que baixa quan hi ha una riuada”, insisteix Barceló. L’alcaldessa admet que l’antic pont ja no té una funció imprescindible des del punt de vista de comunicacions i mobilitat; no pretén oposar-s’hi per una qüestió de principis, però el que la preocupa és que el protagonisme de Figueres faci oblidar que els pobles petits com Vila-sacra també pateixen la problemàtica. En el rerefons del debat sobre la demolició del pont, a Vila-sacra hi ha la sensació que la capital de l’Empordà desvia l’atenció cap a l’antic pont del petit municipi veí per no haver d’afrontar una altra realitat: admetre que, al seu moment, es va cometre l’error d’atorgar llicències urbanístiques en una zona inundable i on tothom sap que cíclicament els terrenys es tornaran a inundar quan es desbordi el Manol (els terrenys del supermercat Carrefour i dels dos carrers que han quedat inundats ara fa dues setmanes).

Reforç de les motes

Per això l’Ajuntament de Vila-sacra vol estar atent a les mesures que es prenguin. També quan Figueres planteja reforçar les motes a l’entorn de la llera del Manol al pas per Palol de Vilatenim. “Que quan hi ha una riuada tot quedi inundat a cada costat del Manol ho entenc; però estarem atents que ara no es pretengui fer de tal manera que a la propera riuada només s’inundi una banda del riu; si s’han de reforçar motes les reforçarem totes, a cada banda”, insisteix l’alcaldessa.

La possible demolició del pont vell queda sobre la taula. Mentrestant Masquef també es va comprometre amb els veïns de Vilatenim a tractar amb l’ACA sobre la neteja del riu Manol, des de baix a dalt i fins al pont de Vila-sacra, la zona cimentera i el Mas Duran, i eliminar alguns arbres que han crescut dins el riu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona