Infraestructures i serveis

Territori

La subestació d’Endesa de Santa Llogaia entrarà en servei d’aquí a mig any

La companyia inverteix 10,2 milions en la infraestructura que completarà el parc elèctric de la MAT

Reforçarà el subministrament a la demarcació

La subestació que Endesa està construint a Santa Llogaia d’Àlguema entrarà en funcionament durant el primer semestre del 2018 i suposarà, segons la companyia, “una mena de hub elèctric” a les comarques gironines perquè actuarà com a gran interconnector de la xarxa de transport.

La nova infraestructura implica una inversió de 10,2 milions d’euros d’Endesa i inclou també l’estesa o reforma de cinc línies de 132 kV. Concretament, els treballs consisteixen en la construcció d’una subestació amb un transformador de 315 MVA de potència que rebaixa la tensió de la MAT dels 400 kV als 132 kV. Es preveu que en una primera fase l’electricitat surti de la subestació a través de cinc línies elèctriques d’alta tensió: una cap a Vilamalla, una cap a Juià, una cap a Olot-Serinyà i dues cap a Figueres. Així, Endesa preveu que la subestació de Santa Llogaia es converteixi en un important nus de connexió de tota la xarxa de transport d’electricitat a les comarques gironines, afegint-se a les subestacions ja existents de Juià i Bescanó.

Segons va explicar el responsable de línies d’alta tensió de la companyia, Carles Amills, amb la nova infraestructura es crea “una malla important d’alta tensió que millora la qualitat del subministrament”. Així mateix, segons Amills, la nova subestació s’ha creat “amb visió de futur”, de manera que s’ha sobredimensionat per poder situar-hi, si les necessitats de mercat ho requereixen, nous transformadors i noves posicions de línies. Segons això Endesa explica que es reserva espai per connectar set línies més: un tercer futur circuit de la línia de 132 kV cap a la subestació de Vilamalla, dues noves posicions per a futurs circuits de 132 kV a Santa Llogaia-Juià i Santa Llogaia-Torrevent, una nova posició per a futurs transformadors de 400 kV/132kV i, sobretot, ampliar el mercat a la mitjana tensió i, per tant, donar subministrament a clients amb dues noves posicions per a futurs transformadors de 132 kV/25kV i un parc de 25 kV amb dotze línies.

Amb la nova subestació es completarà el parc elèctric vinculat a la MAT de Santa Llogaia, format per la subestació dels 400 kV de Red Eléctrica, la d’Adif i la d’Endesa.

D’altra banda, un cop finalitzada la subestació de Santa Llogaia, Endesa encara tindrà pendent, vinculada a la MAT, la construcció de la subestació de Riudarenes. Pel que fa a aquesta, però, i segons va explicar Amills, encara s’està en tràmits administratius i, per tant, no s’ha fixat la data per començar-la a construir.

Balanç de línies i subestacions

En l’última dècada (2007-2017) Endesa ha posat en marxa a les comarques gironines vuit noves línies d’alta tensió, cinc subestacions i 51 línies de mitjana tensió. En total, i sumant-hi les infraestructures existents abans del 2007, actualment hi ha 51 línies d’alta tensió, 51 més de mitjana tensió i un total de 41 subestacions a les comarques gironines.

Endesa calcula, de manera sintètica, que si es fes una mitjana, en els darrers deu anys la companyia ha posat en funcionament cada any a les comarques gironines cinc línies de mitjana tensió i una línia d’alta tensió, i cada dos anys, una subestació.

Segons la companyia Endesa també, aquest ritme posa de manifest el creixement econòmic de la demarcació i la necessitat de desenvolupar les infraestructures elèctriques al territori per atendre la demanda i reforçar la qualitat del subministrament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona