Infraestructures i serveis

les inversions de l'estat

El Govern denuncia que el ritme d’execució de les obres de l’Estat a Catalunya és “ridícul”

El conseller Rull recorda que les obres de l’estació de la Sagrera es van adjudicar el 2010

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha denunciat el ritme d’execució “ridícul” de les obres de l’Estat a Catalunya. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts, el conseller ha presentat el darrer informe sobre l’estat de les obres viàries i ferroviàries compromeses per l’executiu central a Catalunya, algunes de les quals tenen més de 22 anys. “És esgotador haver de fiscalitzar allò que no depèn de nosaltres perquè el govern espanyol compleixi allò imprescindible per al progrés de la societat catalana”, ha sentenciat Rull. El conseller de Territori ha assenyalat els protocols d’inversió en infraestructures Estat-Generalitat signats en el bienni 2005-2006 per mostrar que, mentre el Ministeri de Foment ha complert amb el 26% del compromès en la xarxa ferroviària i amb el 31% en la xarxa viària, el Govern ha registrat un grau de compliment del 87% i del 69%, respectivament.

Rull ha citat el cas dels accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona i la connexió de la Ronda Litoral amb la C-32 a Sant Boi de Llobregat, projectes inclosos al Pla Delta de l’any 1995. El titular de Territori ha destacat que, en matèria de carreteres, la duplicació de l’N-II entre Maçanet i Sils va començar l’any 2006 i es preveu que acabi al 2019. “Són 13 anys per executar un tram de carretera de 4,7 quilòmetres i 45,3 milions d’euros d’inversió”.

Segons recull l’informe del Govern, les obres de l’autovia A-27 entre Valls i Montblanc, que inclou el túnel de Lilla, es van licitar l’any 2008 i encara no han finalitzat. La previsió del Ministeri de Foment és acabar-les l’any 2021. Seran, per tant, nou anys de retard per un tram de 7,3 quilòmetres, segons el document del Govern.

La B-40 està finalitzada en dos trams (Abrera-Olesa de Montserrat i Viladecavalls-Terrassa) però la connexió Olesa-Viladecavalls, que es va reprendre l’any 2016, es preveu que finalitzi l’any 2020. És a dir, hauran calgut 14 anys per acabar els 14 quilòmetres entre Abrera i Terrassa, segons l’informe de la Generalitat. El ministeri de Foment també ha previst aquest dimarts que el tram entre Abrera i Terrassa del Quart Cinturó estarà acabat el 2019, un termini que el conseller ha qualificat com a “insuficient”.

La connexió entre l’A-2 i l’AP-7/B- 30, una actuació de 2,4 quilòmetres inclosa al protocol que Foment va signar amb el Govern l’any 2005, té les obres adjudicades des de l’any 2007, però actualment estan aturades “i la data de posada en servei es va ajornant successivament”, segons l’executiu català. “Aquest és un cas al·lucinant”, ha sentenciat Rull durant la roda de premsa.

La variant de Vallirana es va iniciar l’any 2004 i s’ha aturat diverses vegades. La posada en servei d’aquest tram es preveu per a l’any 2019, “el que haurà suposat 15 anys per acabar un tram d’autovia de només 2,4 quilòmetres, amb un ritme d’execució de 160 metres l’any”, segons ha denunciat Rull.

Infraestructures ferroviàries

Pel que fa a actuacions d’alta velocitat ferroviària, el document cita les obres del col·lector Prim de Sagrera, la mateixa estació i la de Sant Andreu Comtal. La primera actuació es preveia licitar l’any 2012 amb un termini d’execució de 13 mesos. Finalment es va licitar l’any 2015. Les obres s’han reprès aquesta setmana -segons ha anunciat aquest mateix dimarts el Ministeri- i el termini d’execució del conjunt del projecte i de la seva posada en servei ara és de tres anys.

Per a l’estació de la Sagrera, el conveni original es va signar l’any 2002 i ADIF va adjudicar les obres el 2010, però porten aturades des del 2014. Fins ara, només s’ha executat el 21% i la previsió és reprendre els treballs passat l’estiu. Segons l’informe de Territori i Sostenibilitat, aquestes obres van rebre un finançament extra vinculat a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut de 225 milions d’euros i ADIF ha destinat aquests diners a altres actuacions. Pel que fa a l’estació de Sant Andreu Comtal, les obres adjudicades l’any 2008 estan en suspensió administrativa.

En relació a Rodalies, el document recorda els “compromisos incomplerts dels 4.000 milions d’euros del Pla de Rodalies 2008-2015 (13,5% executat) i dels 306 milions del Pla d’Actuacions Prioritàries 2014-2016 (8% executat)”. L’informe afegeix el desdoblament de l’R3, els soterraments de vies de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat i l’accés ferroviari a la T1 de l’Aeroport del Prat com a projectes pendents.

L’R3 és una actuació projectada l’any 2001, apunta l’informe: “Setze anys després, no s’ha executat cap quilòmetre de nova via i no s’ha impulsat cap obra”. Dels soterraments, només hi ha un compromís recent de Foment de tirar endavant el de Montcada, que requerirà la redacció de dos nous estudis informatius i dels projectes constructius corresponents. I l’accés ferroviari a la T1 s’hauria d’haver posat en servei l’any 2015, conclou el document.

Pel que fa al Corredor Mediterrani, les actuacions pendents són els accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona. “Aquestes obres havien de començar l’any 2008 i finalitzar el 2012. Actualment estan aturades, sense que s’hagi licitat cap fase. Les obres de duplicació del tram Vandellòs-Tarragona, encara estan pendents de finalitzar. Van començar l’any 2000 i el darrer anunci de Foment és acabar-les el 2018. Hauran estat 18 anys per fer 44 quilòmetres, amb un ritme d’execució mitjà de dos quilòmetres a l’any”, recull l’informe. També hi ha l’adaptació de l’ample UIC entre Castelló i Vandellòs i entre Vila-seca i Castellbisbal, unes obres “que porten un retard mínim de 5 anys, amb algunes obres pendents d’inici i altres, de contractació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona