Infraestructures i serveis

Municipal

El teatre de Santa Eugènia, fora de servei fins a l'estiu

Es va detectar un desviament en el pressupost superior al 10% i la constructora i l'Ajuntament van trencar el contracte

S'hauran de tornar a posar a licitació les obres del projecte i tot s'haurà allargat un any

Les obres de reforma que s'havien de fer al teatre de Santa Eugènia de Berga han quedat aturades. El projecte es va presentar la primavera passada, i un cop redactat i adjudicat, al juny es van començar les tasques per tal de rehabilitar la coberta, fer adequacions als lavabos tant de la zona del públic com de l'escenari i modificar els accessos per millorar-ne la seguretat. Amb la feina ja començada –se n'ha executat un 15%– l'empresa encarregada de les obres va detectar una desviació inicial sobre el pressupost previst d'un 8%, i la seva previsió era que, en finalitzar tota la intervenció, l'augment acabés sent del 12%: “L'Ajuntament, legalment, pot fer front a una desviació del 10%, i l'empresa tampoc estava disposada a assumir aquest augment. És per això que es va decidir trencar el contracte de mutu acord i redactar de nou el projecte”, explica l'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa.

L'Ajuntament va redactar un primer projecte amb un preu de sortida de 82.637,19 euros més IVA, i després de convidar tres empreses al concurs, dues van acceptar fer oferta i es va acabar adjudicant a Certis per un total de 79.137,19 euros més IVA. Ara, encaixat el contratemps de la desviació del pressupost, el consistori haurà de redactar un segon projecte tenint en compte alguns retocs, posar-lo a exposició pública i obrir un nou procés de licitació, aquest cop, obert a totes les empreses a les quals els pugui interessar. Aquest segon projecte està previst que tingui un preu de sortida d'uns 77.000 euros més IVA, i tenint en compte que ja s'ha executat un 15% de l'obra, suposa un increment del pressupost final. Aquest import ja s'inclourà en els pressupostos del 2017, en els quals està treballant l'equip de govern. “El que ha passat és una mala passada molt grossa per a tothom. Ens sap molt greu perquè l'entitat del teatre estrenava una junta, amb ganes i il·lusió, i el projecte estrella per ajudar-los s'ha encallat”, explica l'alcaldessa Anna Franquesa.

Sense activitat

El fet que ja s'hagués executat una part de l'obra ha provocat que l'equipament quedi tancat durant aquests mesos en què no s'hi han fet reformes. Ara, mentre s'acaba de redactar el nou projecte i es posa a licitació tampoc es podrà accedir al recinte, ja que a l'interior és on s'hi havien començat a fer intervencions i es troba impracticable. Així doncs, el teatre de Santa Eugènia de Berga tindrà les portes tancades durant un any, ja que les reformes havien de començar el mes de juny passat i acabar-se abans del mes de desembre. El contratemps d'haver de redactar de nou el projecte i executar-lo farà que com a mínim, fins a l'estiu, el teló no s'aixequi de nou al Teatre Àngel Guimerà.

LA FRASE

Per llei, no podem fer front a un desviament superior al 10%, i l'empresa tampoc ho assumia
Anna Franquesa
alcaldessa de Santa eugènia de BERGA

LA XIFRA

79.137
euros
era l'import pel qual es va adjudicar l'obra. Ara, amb el 15% executat, es tornarà a licitar per uns 77.000 euros.

Unes festes sense Pastorets

Les obres de reforma del Teatre Àngel Guimerà de Santa Eugènia de Berga s'havien encaixat d'una manera determinada en el calendari per tal de no afectar els dos grans esdeveniments teatrals de l'any a la població. D'una banda, la intervenció es va començar al juny per poder-hi celebrar la Mostra de Teatre Amateur que es va fer a l'abril, i de l'altra es preveia acabar abans d'iniciar el desembre perquè es pogués preparar l'espectacle dels Pastorets. Els problemes en les reformes faran que enguany no hi hagi Pastorets a Santa Eugènia, tot i que sí que es farà un espectacle nadalenc: “El grup de teatre prepara un pessebre vivent al centre del poble per al dia 26 de desembre. Han trobat una solució a un problema que no ha agradat ningú. Segur que serà una representació molt vistosa”, explica Franquesa. Pel que fa a la Mostra de Teatre Amateur, també caldrà buscar una solució: “N'hem fet cinc edicions amb molt d'èxit i el que tenim clar és que la farem. Ara hem de pensar quina pot ser la solució. Potser haurem de valorar el fet de canviar dates i, en comptes de fer-ho a la primavera, passar-ho a la tardor, quan ja tinguem la reforma feta”, diu l'alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia