Catalunya, sota zero

La nit més freda de l'any deixa registres de més de 10 graus a l'interior del país i temperatures sota zero al litoral

Les previsions es van complir i les temperatures van ser negatives a bona part del territori durant la nit de dissabte a diumenge, la qual, de moment, ha estat la més freda de l'any. Lògicament, les temperatures més baixes es van registrar al Pirineu –a Das va arribar fins als -14,5º–, però l'ambient siberià es va estendre a altres punts del país. A Fornells de la Selva, per exemple, la mínima va arribar a ser de gairebé onze graus negatius, i a Palafolls va arribar als menys set. El fred intensíssim i els seus efectes es van notar des de primera hora del matí a la majoria de municipis de Lleida i Girona, on les glaçades van ser generalitzades. Les temperatures van ser més suaus al litoral, tot i que també es van situar sota zero. A Barcelona, i segons dades de l'observatori Fabra, es van superar els dos graus negatius. L'operació Fred, posada en marxa divendres per l'Ajuntament, va permetre donar aixopluc a 53 persones sense llar que havien decidit passar la nit al carrer. Segons va informar el consistori a través d'un comunicat, el dispositiu, en què van participar els equips d'emergència, es va posar en marxa a les nou del vespre i es va tancar a les dues de la nit. Els efectes de l'onada de fred també es van deixar sentir a l'aeroport del Prat pel seu caràcter global. Les fortes nevades que queien ahir a Nova York van obligar a suspendre sis vols amb destinació a Madrid i a Barcelona.

Avui, nevades

Al matí, la direcció general de Protecció Civil va activar la fase d'alerta del pla especial d'emergències per nevades (Neucat) pel risc de nevades generalitzades a partir d'avui. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indicava que, tot i que les precipitacions en forma de neu afectarien sobretot l'interior del país, podrien arribar a la meitat sud del litoral. Segons el comunicat emès pel SMC, aquestes nevades seran conseqüència de l'arribada d'un front càlid que comportarà un canvi de la massa d'aire fred que ha afectat el país durant els últims dies. Com a conseqüència de l'arribada d'aquest front, les temperatures començaran a pujar a partir d'aquesta tarda, que és quan s'espera que les nevades es vagin concentrant al Pirineu.

La previsió dels propers dies vindrà marcada pel pas d'alguns sistemes frontals que deixaran precipitacions, però ja amb una cota de neu més alta a causa de la pujada de temperatures.

LES MÍNIMES D'AHIR

Das
-14,5
Sant Pau de Segúries
-12,8
El Pont de Suert
-11,6
Oliola
-11,1
La Vall d'en Bas
-10,9
Fornells de la Selva
-10,8
Vilanova de Segrià
-10,4
Vilobí d'Onyar
-10,1
Sant Salvador de Guardiola
-9,6
Gurb
-9,5
Lleida - Bordeta
-8,0
Girona
-7,2
La Bisbal d'Empordà
-7,8
Caldes de Montbui
-7,9
Vilanova de Vallès
-6,9
Falset
-5,5
Malgrat de Mar
-4,9
Cunit
-4,1
Tarragona
-2,9
Barcelona - Observatori Fabra
-2,1


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.