Medi ambient

Medi ambient

El Terraprim es recupera de les ferides al paisatge per l’extracció d’àrids

A la zona dels Comuns de Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia l’extractora va fer fallida i Territori s’ha fet càrrec subsidiàriament de la restauració dels terrenys

El paratge dels Comuns de Garrigàs i de Palau de Santa Eulàlia –al cor de l’anomenada àrea del Terraprim– ha recuperat gran part de l’aspecte que tenia abans del pas de les empreses extractives d’àrids. En època d’eufòria del sector de la construcció en aquesta zona es van arribar a desenvolupar tres activitats extractives en una àrea de 25 ha, que van provocar grans ferides en el paisatge.

Efectes de la crisi

El procés habitual implicava que les mateixes empreses recuperessin i restauressin els terrenys un cop acabada l’extracció; però amb l’esclat de la bombolla immobiliària part d’aquestes empreses van desaparèixer: en aquest sector va ser el cas d’Àrids i Transformats SL, que entre els anys 2012 i 2013 va abandonar els terrenys sense restaurar.

El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha fet càrrec subsidiàriament de l’execució d’aquests treballs i el resultat final ha estat presentat recentment a edils i veïns de Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia. Els treballs (que es van adjudicar per 155.951 euros a l’empresa Germans Cañet Xirgu SL), han durat 6 mesos i han necessitat la retirada dels residus, moviments de 35.000 m³ de terres, la restitució morfològica i un acabat de 8.714 m² de nous talussos amb xarxa de drenatge. Finalment, un sembrat de protecció herbàcia (800 kg de llavors) i la plantació de 1.554 peus d’arbres i arbustos (alzina, freixes, llentiscle, marfull entre les principals espècies), ha permès recuperar els usos preexistents (espais forestals o d’ús agrícola quan la zona afectada era de camps), en un paratge on un any enrere encara es veien grans forats de 10 metres de profunditat i més. Part del cost s’ha finançat amb la fiança que havia deixat l’empresa (88.809 euros), i la diferència s’haurà de recuperar via constrenyiment.

Des del 2011, a l’Alt Empordà s’han recuperat una trentena de paratges on s’havia fet extracció d’àrids; en la majoria dels casos s’ha fet pel procés normal, amb un projecte de restauració a càrrec de l’empresa extractora. Però per Pere Saló, director dels Serveis de Territori i Sostenibilitat a Girona, la restauració dels Comuns de Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia és exemplar, perquè en aquest cas l’empresa extractora ja no existeix.

“El procés ha estat llarg; però, malgrat les dificultats, es posa de manifest que la recuperació dels terrenys és possible i que la tutela que exerceix l’administració sobre aquestes activitats s’ha resolt satisfactòriament”, diu Saló. Als Comuns de Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia es torna a veure bosc i camps i aquest és l’objectiu que es perseguia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia