Medi ambient

La Generalitat i la Diputació es comprometen amb la cinglera de Castellfollit

El govern posarà recursos econòmics per al pla de treball de conservació, mentre que l’ens provincial assumirà el cost de la neteja de les parets

L’Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha aconseguit finalment el que estava buscant des de feia anys: que les administracions superiors es comprometin a intervenir de manera decisiva per contrarestar el preocupant deteriorament de la famosa cinglera del poble. En una reunió celebrada ahir al municipi garrotxí, el Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar que finançarà l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya amb prou recursos, d’ara fins al 2025, per executar un pla de treball. No es va concretar cap xifra, però fonts municipals van indicar que probablement serà d’1,5 milions d’euros. Per la seva banda, la Diputació aportarà els 60.000 euros necessaris per fer una neteja vegetal selectiva de la cinglera, tant la que dona al riu Fluvià (la més coneguda) com la del Turonell (a la cara sud del poble). Aquesta intervenció, que es farà a curt termini (a finals d’any o a principis del que ve), és un primer pas indispensable perquè els tècnics puguin estudiar la pedra i decidir el tractament a donar-hi. D’altra banda, es va concloure que es parlarà amb els altres departaments de la Generalitat perquè s’impliquin en la inversió a fer-hi, tenint en compte que es considera la cinglera un actiu del patrimoni del país.

A la reunió hi van assistir, a part de representants del consistori, tècnics i directius de Territori i Sostenibilitat, la Diputació, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el consorci de medi ambient i salut pública de la Garrotxa (Sigma), el Parc Natural de la Zona Volcànica i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

L’equip de govern municipal (ERC-AM) va expressar la seva satisfacció pel resultat de la reunió. “Estem molt contents –va indicar el regidor Roger Santaló– per la voluntat mostrada per les administracions per treballar per salvar la cinglera i pel seu compromís en el finançament.”

LA FRASE

Estem molt contents per la voluntat mostrada per les administracions
Roger Santaló
REGIDOR DE MEDI AMBIENT

Un procés natural que no es pot aturar

Els despreniments que es registren de tant en tant a la cinglera –al cim de la qual hi ha desenes d’habitatges– formen part del deteriorament inexorable de les parets basàltiques. L’última esllavissada va ser de 70 tones, al vessant del Turonell. Ni els tècnics ni els polítics compten que es pugui aturar aquest procés natural, però aspiren que es pugui alentir molt amb una sèrie d’intervencions de manteniment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia