L'ACA comença les obres per reparar les esquerdes de la presa del pantà municipal de Portbou

La reforma per evitar les fuites a l'embassament s'ha reclamat des de fa anys

L'ACA va començar a muntar les bastides que calen per reparar la presa del pantà de Portbou fa dues setmanes i està previst que en total les feines de millora durin d'un a dos mesos, segons va explicar l'alcalde de la població alt-empordanesa, Antoni Vega. L'alcalde considera que aquesta obra és de gran importància per a Portbou, que fa anys que reclama que es tapin les esquerdes per evitar les fuites d'aigua que hi ha al pantà, de titularitat municipal.

Des de fa quatre anys

De fet, l'any 2005 es va detectar que hi havia una fuita a l'embassament del municipi i en aquell moment ja es va demanar l'ajuda de l'Agència Catalana de l'Aigua, organisme de la Generalitat. En aquell moment, però, el govern català va assegurar que no invertiria en la reparació del pantà al·legant que era de titularitat municipal i va proposar que l'obra es financés amb els rebuts de l'aigua dels veïns de Portbou. L'any passat, amb el greu episodi de sequera a Catalunya, però especialment a l'Alt Empordà, es va tornar a reclamar que s'arreglessin les esquerdes de la presa i també que es dragués el pantà, cosa que permetria que tingués més capacitat de la que té actualment. Fins i tot, la petició va arribar al Parlament de Catalunya. En aquell moment l'ACA va tornar a descartar l'obra perquè considerava que no solucionava el problema de sequera que afectava el poble en aquell moment. En canvi, va instal·lar una planta per dessalinitzar un pou.

Finalment, ha estat ara quan el govern de la Generalitat, a través de l'ACA, ha començat les obres, després de signar un conveni amb l'Ajuntament de Portbou.

El canvi de titularitat, pendent

Les feines de reparació del pantà de Portbou arriben quan l'Ajuntament i la Generalitat han gairebé acordat que l'embassament passi a ser de titularitat del govern català i no de l'Ajuntament de Portbou com ha estat fins ara. L'alcalde, Antoni Vega, ha explicat que amb vista a principi de l'any que ve se signarà l'acord per traspassar-ne la titularitat. De fet. es vol aprofitar la visita pendent que té el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, que té previst visitar la població alt-empordanesa per inaugurar la planta d'osmosi inversa que es va instal·lar al poble per dessalinitzar un pou del qual s'abasteix la població quan no hi ha prou aigua al pantà. La planta ja està en funcionament, com també ho està la que es va construir a Colera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.