Medi ambient

medi ambient

neteja

Retiren deixalles, tortugues i flora exòtica als Aiguamolls

La neteja l'ha fet un grup de joves d'un camp de treball a Palau-saverdera

Les basses Saloma, dins el perímetre del parc natural, s'havien convertit en abocadors incontrolats

Bicicletes, matalassos, bateries de plom o, fins i tot, una barca abandonada. Són alguns dels elements que s'han retirat de les basses Saloma, dins el perímetre del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La neteja l'han dut a terme una vintena de joves d'entre 14 i 17 anys que han acabat aquest dilluns la seva participació en un camp de treball de la Generalitat, al paratge de les Garrigues, al terme de Palau-saverdera. Els participants també han retirat espècies invasores de la bassa Saloma de Dalt, com ara plantes aquàtiques al·lòctones i animals, a més de quilos de deixalles.

El director dels Aiguamolls de l'Empordà, Sergi Romero, explica en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que la neteja ajuda a tenir a ratlla espècies de planta invasora com la ludwígia o animals com la tortuga de Florida, que amenacen la biodiversitat autòctona. En dos anys s'han tret més de 200 tortugues fent servir uns paranys que paraven els responsables del parc, i aquests dies també se n'ha trobat alguna més, però l'objectiu principal ha estat la neteja de plantes al·lòctones. Les espècies invasores poden desequilibrar la biodiversitat autòctona i posar-la en risc. “Ha servit per recuperar hàbitats”, diu Romero. Les dues basses formen part del parc natural però no de la reserva integral. Tot i això, el director del parc assenyala que és important mantenir-les netes i amb poca presència d'espècies invasores perquè, si no, en èpoques d'aiguat podrien proliferar a la zona més sensible mediambientalment.

Segons Romero, les espècies exòtiques s'han convertit en un problema per a molts ecosistemes del món i, en el cas del parc natural, totes les intervencions per tenir-les a ratlla són cabdals. “Ara seria ideal poder buidar la bassa amb una bomba un cop l'any, per acabar de netejar el fons i eliminar espècies invasores”, diu el director del parc.

“El camí que han començat aquests joves amb esforç l'hem de continuar”, diu el responsable d'ús públic i educació ambiental del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Josep Espigulé. Ara el parc i l'Ajuntament buscaran quin és el millor sistema per evitar que es continuïn fent abocaments en aquesta zona.

Conscienciar els joves

Sergi Romero i l'alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Cortada, han subratllat que activitats d'aquest tipus també serveixen per conscienciar els més joves i que entenguin que la natura s'ha de preservar. “Es consciencien que és bo netejar i segur que mai tiraran les deixalles a una bassa”, diu Romero, que també destaca que les dues basses, ja pràcticament netes, es converteixen en un espai per al gaudi del conjunt de la ciutadania.

El camp de treball té un fort rerefons mediambiental. Promogut per la direcció general de Joventut, l'ha organitzat l'esplai Remena-rocs de l'entitat de llarga tradició en la lluita ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà. L'Ajuntament de Palau-saverdera hi ha col·laborat deixant les instal·lacions per allotjar els participants. En aquest cas concret, hi participaven 24 joves de diferent procedència que han estat quinze dies netejant aquests espais d'interès natural. En total, a l'Alt Empordà s'han fet aquest estiu tres camps de treball destinats a preservar el medi ambient.

LES XIFRES

15
dies
han treballat els joves en la neteja de les dues basses, i n'han retirat deixalles, plantes i tortugues exòtiques.
24
joves
d'un camp de treball de la Generalitat han netejat aquests espais d'interès natural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona