Medi ambient

El govern català allibera un exemplar d'ós bru al Pirineu

La missió de l'ós Goiat és incrementar la varietat genètica de la població del Pirineu català, occità i aragonès

La Generalitat assegurarà els animals reintroduïts per pagar els danys ràpidament

La Generalitat ha impulsat l'alliberament d'un exemplar d'ós bru. És el primer que fa el govern català. Fins ara s'havien alliberat exemplars des del Pirineu occità, a l'altre costat de la frontera. L'ós Goiat, batejat així després d'un concurs popular en què calia escollir entre paraules pallareses i topònims de la zona, és un mascle de 10 anys i, com la resta d'exemplars alliberats des de la primera reintroducció, el 1996, prové dels boscos d'Eslovènia.

L'alliberament es va produir dilluns a les 9 del vespre a la vall de Bonabé, al Pallars Sobirà. L'animal va arribar a terres catalanes després de 18 hores de viatge des d'Eslovènia. El lloc escollit ho ha estat per criteris tècnics, segons va assegurar ahir el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles. Ahir, l'endemà de l'alliberament, l'ós seguia en els boscos de la zona. Els óssos acostumen a recórrer molts quilòmetres durant el dia, però està previst que en les primeres jornades al Pirineu Goiat es mogui poc de la zona, buscant punts de referència fins a habituar-se al nou entorn. Porta uns emissors al coll que faran possible el seguiment dels seus moviments. La vigilància serà més estricta durant les primeres setmanes, i els receptors dels tècnics de Medi Ambient rebran el seu senyal via GPS cada quinze minuts. Posteriorment el seguiment serà més relaxat. Si l'animal canvia de territori i es desplaça a la Val d'Aran, que té competències pròpies en medi ambient, o a l'Estat francès, el seguiment el realitzaran els tècnics d'aquestes zones.

La missió que té encomanada l'ós Goiat és substituir el mascle Pyros, alliberat el 1997 i que durant els darrers 18 anys ha estat gairebé l'únic mascle de l'espècie que s'ha reproduït dins de l'àrea de domini. Goiat, de fet, és una paraula pallaresa que vol dir noi, jove, fadrí. Els altres mascles introduïts i els nascuts dels diversos apalleraments no han aconseguit reproduir-se de la mateixa manera. Pyros té ara 28 anys, i la vida mitjana d'un ós és d'uns trenta anys. La reintroducció d'un nou mascle es veia com una necessitat per assegurar la continuïtat de la població i la seva diversitat genètica. Pyros continuarà per les muntanyes del Pirineu fins que mori de manera natural.

Goiat conviurà a partir d'ara amb la trentena d'óssos més que hi ha al Pirineu central. A la zona on ha estat alliberat, a la vall de Bonabé, hi ha entre 3 i 4 femelles reproductives, aspecte que l'ajudarà a trobar rastre fàcilment i a centrar-lo a la zona. El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, ha explicat que el més probable és que, es mogui cap on es mogui, trobarà óssos.

Assegurances pels danys

La reintroducció d'aquest exemplar forma part d'un programa Piroslife finançat per la Unió Europea i té una dotació de 2,5 milions d'euros. Els ramaders de muntanya no veuen amb bons ulls la reintroducció de l'ós bru, així com la del voltor negre, ja que poden provocar danys als ramats que s'estan a la muntanya sense vigilància. La Generalitat ha anunciat que ara assegurarà els animals salvatges reintroduïts, per tal que la indemnització que reben els ramaders en cas que matin o fereixin un cap de bestiar sigui més ràpida i no hagin de ser els ramaders els qui assegurin els seus ramats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona