Medi ambient

L'autorització per obrir una gran pedrera indigna Estaràs

A tan sols 350 metres d'Alta-riba, té 26 hectàrees i podrà extreure 130.000 m³ anuals durant 28 anys, arran d'una sentència judicial

L'Ajuntament i els veïns alerten de greus perjudicis en el paisatge, el turisme i el medi

L'autorització per explotar una pedrera de 26 hectàrees ha aixecat una forta oposició al municipi d'Estaràs, i entre les entitats de defensa del patrimoni natural de la Segarra. La promotora de la pedrera és l'empresa Xaviker SL, d'Almacelles, que està autoritzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat a extreure fins a 60.000 m³ l'any d'àrids els dos primers anys d'activitat, i fins a 130.000 m³ l'any a partir del tercer.

El projecte ve de lluny i ha acabat als tribunals. L'Ajuntament d'Estaràs sempre hi ha estat contrari i va fer una ordenança municipal amb la qual, el 2010, la conselleria va arxivar la sol·licitud de Xaviker, al·legant falta de compatibilitat urbanística. L'empresa va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ), que ha dictaminat a favor de l'empresa i ha anul·lat l'ordenança. La sentència és ferma des del novembre passat i obliga la Generalitat a concedir l'autorització ambiental, atorgada fa uns dies. La sentència especifica que l'autorització “servirà de títol per exercir l'activitat”. L'alcalde d'Estaràs, Ramon Torné (Inse), explica: “Han anul·lat l'ordenança perquè es va fer amb posterioritat a la sol·licitud de l'empresa. Ara bé, no es tenen en compte els valors naturals, ni els impactes acústics i sobre el turisme. La casa més propera és a 150 metres.”

Estaràs és un municipi rural, amb diferents pobles. Alta-riba (25 habitants) en seria el gran perjudicat, amb la pedrera a 350 metres del nucli i a 10 metres del pou que els subministra aigua per beure. L'estreta carretera d'accés al poble, per la qual passen amb dificultat dos vehicles alhora, hauria de conviure amb camions. La pedrera afecta el torrent de Malacara –nom amb què s'ha batejat la pedrera–, un afluent del riu Sió. També el bassal i la font d'Alta-Riba, una zona humida enmig del secà. David Miquel, president de l'Associació d'Amics del Castell de Sant Miquel d'Alta-riba, tem que “perjudiqui el cabdal i contamini el subsòl”.

A la plana ondulada segarrenca, d'amples horitzons, els veïns també estan indignats per l'impacte paisatgístic. “Som nuclis petits i el turisme rural en sortirà molt perjudicat”, explica Torné. Els últims anys, s'està restaurant el castell d'Alta-riba on també es projecta fer un allotjament rural. La torre de Mejanell, reconvertida per al turisme rural, també en seria afectada. “La visibilitat dels castells de la zona, protegits com a béns culturals d'interès nacional, és bàsica.” “El paisatge cal protegir-lo i la pedrera tira per terra l'esforç del territori de desenvolupament rural”, segons Miquel. L'Associació va presentar ahir escrits a l'ACA i la Generalitat en què els demana explicacions i suport. 'Ajuntament estudia possibles vies legals per aturar la pedrera.

Territori dóna també el vistiplau a una ampliació, sol·licitada el 2011

A més de la projectada a Malacara, Estaràs ja té dues pedreres més. A tocar de l'eix transversal i a 850 metres en línia recta del poble d'Alta-riba, hi ha una pedrera que sembla inactiva, amb maquinària acumulada i en què tan sols de tant en tant s'aprecien moviments.

L' anomenada Carmen és prop del nucli de Ferran i ha rebut el vistiplau de la Generalitat a la sol·licitud d'ampliació presentada per Mármoles y Granitos SL (Puigcerdà) l'any 2011. Un any després es va acordar la declaració favorable d'impacte ambiental, però no es va publicar al DOGC fins dilluns passat. N'autoritza una ampliació de 6,14 hectàrees i es basa –en aquest cas, sí– en la “comptabilitat urbanística” dictaminada per l'Ajuntament d'Estaràs, entre altres informes administratius. Preveu extreure'n, durant 14 anys, uns 100.000 m³ anuals de pedra.

L'alcalde diu que han de mirar amb més deteniment la declaració abans de pronunciar-se sobre l'ampliació. Preparen una moció contra la pedrera Malacara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona