Medi ambient

La UPC deixa la Taula de Qualitat de l'Aire per falta de “voluntat” del govern

El laboratori universitari que va fer els estudis ambientals al Tarragonès veu irrellevant participar-hi

De moment, no es farà l'estudi del polígon sud

Gairebé deu mesos després de la seva primera sessió, la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona va celebrar ahir una molt reclamada segona reunió, però amb una absència destacada: la dels representants del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'òrgan que, precisament, va realitzar l'estudi sobre la contaminació a l'entorn del polígon químic nord del Tarragonès. El laboratori universitari ha fet arribar una resposta al govern a la seva invitació a prendre-hi part assegurant que no creu “rellevant” participar-hi per la falta de “voluntat” real en millorar la qualitat ambiental a la zona.

En concret, l'òrgan de la UPC lamenta que la posada en marxa de la taula no hagi suposat un trencament amb “el model poc eficient” de control ambiental fet servir per la Generalitat fins ara, i destaca que caldria fer un “control més exhaustiu” de diversos components, una feina que –consideren– no es veu “reflectida” a l'ordre del dia de la sessió celebrada ahir.

Així mateix, el laboratori de la UPC indica que els resultats dels estudis fets al polígon nord, i que van detectar episodis de contaminació per sobre dels límits legals, no es van incloure en la primera sessió de la taula.

Grups de treball

El govern, per la seva banda, de moment aparca l'encàrrec d'un estudi específic sobre la contaminació a l'entorn del polígon petroquímic sud. La taula va decidir ahir constituir tres grups de treball que analitzaran la legislació ambiental d'altres països, els estudis ja existents i la comunicació de les dades abans de decidir les noves mesures a prendre. “Volem que la taula passi a reunir-se cada un o dos mesos”, va dir el conseller de Territori i Medi Ambient, Josep Rull.

LES FRASES

No hi ha una mala qualitat de l'aire al Camp de Tarragona, tan sols una percepció de risc
Josep Rull
Conseller de Territori i Medi Ambient
Veurem com funcionen els grups de treball, esperem que no siguin l'excusa per endarrerir l'estudi
Josep Maria Torres
Portaveu de la plataforma Cel Net

Contradicció en les dades

El govern va exposar ahir a Tarragona les dades de la qualitat de l'aire corresponents a l'any 2015 en què, segons va dir el conseller de Medi Ambient, Josep Rull, no hi va haver “cap superació” dels límits legals, excepte en el cas de l'ozó troposfèric. En aquestes dades ja s'inclouen alguns dels nous components, com ara el 1.3 butadiè, que el govern l'estiu passat es va comprometre a mesurar al Tarragonès, tal com reclamava Cel Net. Des de la plataforma, però, van qüestionar els resultats oferts pel govern. “En la mateixa època nosaltres sí que teníem superacions en el cas del butadiè. No ens han donat tampoc dades”, va dir el portaveu de Cel Net, Josep Maria Torres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona