Medi ambient

L'Alt Empordà es mobilitza contra les granges de porcs

La Iaeden i tres plataformes veïnals creen un moviment comarcal i volen una moratòria per impedir que se n'obrin més

A l'Alt Empordà els opositors a les granges de porcs volen sumar esforços i reagrupar-se. Actualment a la comarca uns vint-i-dos municipis tenen sobre la taula un projecte de creació o ampliació de granja, segons dades de la Iaeden Salvem l'Empordà. Per això tres associacions de veïns de Calabuig (Bàscara), Palau de Santa Eulàlia (Salvem la Pellingarda) i Pontós (Prou Contaminació a l'Empordà), juntament amb la Iaeden-Salvem l'Empordà, fan una crida oberta per crear un nou moviment comarcal que tingui com a objectiu “recuperar els aqüífers i reclamar una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions de macrogranges” a la comarca.

Palau de Santa Eulàlia és el cas més recent d'aquests municipis on ajuntaments i veïns s'oposen a l'obertura de noves explotacions perquè temen per la contaminació dels aqüífers; de fet, a Palau de Santa Eulàlia ja els va passar fa uns deu anys, el pou d'abastament d'aigua es va haver de tancar i se'n va haver de construir un de nou. Una contaminació cada vegada més freqüent a la comarca i que, segons la Iaden, és deguda en bona part als nitrats procedents d'abocaments incontrolats de purins.

Segons els ecologistes, a l'Alt Empordà hi ha uns 375.000 porcs, una proporció de tres porcs per persona (a Osona la proporció ja és de cinc porcs per persona). I un dels principals problemes d'aquestes granges, segons els opositors, és que no es controla com s'eliminen els residus d'aquestes explotacions. “Els propietaris afirmen que abocaran els purins en un camp, a vegades molt lluny de la granja, però qui ho controla?”, pregunten des de la Iaden.

LA XIFRA

22
municipis
de l'Alt Empordà tenen actualment sobre la taula un projecte de creació o ampliació de granja.

Acte divendres a Palau de Santa Eulàlia

La Iaeden i les tres entitats veïnals de Palau de Santa Eulàlia, Bàscara i Pontós han convocat per aquest divendres una reunió pública oberta a totes les entitats i persones interessades per tornar a obrir el debat sobre el que qualifiquen de “proliferació de macrogranges” de porcs a l'Alt Empordà, i per federar les iniciatives que s'oposen a aquests projectes. La reunió serà divendres a les 20 h a la sala polivalent de Palau de Santa Eulàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona