Medi ambient

Pequin es desperta amb nivells màxims de contaminació

Les autoritats de la capital xinesa decreten el nivell d'alerta taronja, el segon més greu

L'ambaixada nord-americana registra una concentració de 592 micrograms de partícules PM 2,5, un nivell gairebé 30 superior al recomanat per l'OMS

Pequin s'ha llevat aquest dilluns embolicada en una densa capa de contaminació que manté la metròpolis xinesa en alerta taronja, la segona més greu després de la vermella, el mateix dia que a París s'inaugura la cimera mundial sobre el canvi climàtic.

El mesurador de concentració de partícules PM 2,5 –les que tenen un diàmetre inferior a les 2,5 micres–, les més pernicioses per a la salut, de l'Ambaixada d'EUA a Pequín indica aquest matí un resultat de 592 micrograms per metre cúbic a l'aire de la capital xinesa, quan el nivell recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és de 20 micrograms per metre cúbic.

Els pequinesos han començat la setmana amb una nova sensació d'“airpocalypse” (apocalipsi de l'aire), el nom que rep popularment l'intensa capa de boira gris que amb prou feines permet divisar els cims dels gratacels de la ciutat.

Davant aquesta situació, les autoritats de Pequín van decretar diumenge l'alerta taronja per primera vegada aquest any. El protocol en aquests casos obliga les plantes industrials a reduir o suspendre la seva producció i també a què les obres aturin el transport de materials i residus. També prohibeix la circulació de camions pesats per les carreteres.

En paral·lel, s'ha activat la revisió de les llicències a les plantes de carbó, la principal font d'energia de Xina i un dels majors contaminants, al mateix temps que es recomana a nens i ancians que no surtin de casa.

Malgrat aquest escenari, el ministeri de Medi ambient va publicar ahir que la Xina ha complert amb els seus objectius de reducció de contaminació en els últims cinc anys.

El dotzè pla quinquennal (Xina acaba d'elaborar el tretzè) contemplava una rebaixa de les emissions de diòxid de sofre (COD, en les seves sigles en anglès) del 8 % i de les de nitrogen amoniacal i d'òxid de nitrogen del 10 %, en contrast amb els nivells de 2010.

No obstant això, el ministre de Medi ambient, Xen Jining, va reconèixer ahir que només s'aconseguirà “una millora substancial del medi ambient si es redueix la contaminació entre un 30 i un 50 % més”, segons publica l'agència Xinhua.

Mentrestant, París acull avui gairebé 200 líders mundials que participen en la cimera contra el canvi climàtic (COP21), entre els quals el president xinès, Xi Jinping, qui advoca per que s'arribi a un acord vinculant que tingui en compte les diferències entre els països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona