Medi ambient

Volen aturar l'excés de motos al Parc de la Serralada Litoral

L'alcalde de Teià és reelegit com a president de l'espai natural per unanimitat i capitaneja un programa estratègic ambiciós

Òrrius s'afegirà al consorci per primer cop i Martorelles anuncia que ja no en vol marxar

s viu una etapa nova en la gestió del Parc Serralada Litoral, un espai natural protegit entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental i que ocupa 7.400 hectàrees. L'alcalde de Teià, Andreu Bosch (ERC), que ja va estar al capdavant de la institució del 2003 al 2009 –quatre anys com a president i dos com a vicepresident–, ha estat escollit per unanimitat nou president del Consorci del Parc en substitució de Rafael Ros, alcalde de la Roca del Vallès. Bosch capitaneja un programa d'actuacions “engrescador i amb l'objectiu de garantir l'harmonia entre la preservació de l'espai natural, l'activitat econòmica que s'hi desenvolupa i els usos que s'hi fan”.

Per aquest motiu, una de les primeres actuacions que es posarà en marxa serà intensificar el control per reduir la presència de les motos, especialment d'aquelles que circulen fora de les pistes forestals. “S'acumulen les queixes dels usuaris del parc per
la presència massiva d'aquest tipus de vehicles, que poden malmetre fàcilment l'ecosistema”, explica, i avisa que es buscarà la col·laboració activa de les policies locals, els agents forestals i els Mossos d'Esquadra perquè en coordinin les operacions necessàries. També en l'àmbit del pla d'usos públics del parc –un document encara pendent d'elaboració i de consens–, una acció que volen deixar enllestides aviat és la definició del Mapa Ciclable o, el que és el mateix, el plànol oficial de les rutes i espais adients per dur a terme les nombroses curses ciclistes que tenen en el parc part del seu recorregut.

“Buscarem el consens i la participació dels Ajuntaments i les entitats implicades amb la voluntat de tancar acords que beneficiïn totes les parts”, defensa el nou president, que considera “perfectament viable” la coexistència de les activitats esportives amb la preservació de l'espai natural. Bosch recorda que el parc “atesa la seva accessibilitat” és dels més concorreguts que hi ha a Catalunya.

Enllestir la nova seu

En la carpeta de temes pendents, el nou Consorci del Parc Serralada Litoral també hi té apuntat el trasllat definitiu de la seu del consorci a la masia de Can Magarola d'Alella, un projecte anunciat el 2013 que encara no s'ha materialitzat. “Volem que la seu estigui enllestida durant
el primer trimestre del 2016”, constata convençut Andreu Bosch, que hi afegeix que també s'està pendent d'aprovar definitivament el pla especial de l'espai d'interès natural (EIN) després de l'ampliació del parc que es va fer efectiva a l'abril del 2013 i que va significar cobrir un 57,41% més de territori –de 4.700 hectàrees a les 7.400 actuals.

El nou president advoca per ser “un pont entre els ajuntaments i les alcaldies i la gerència, els guardes i els serveis tècnics
del parc”. Acompanyen Bosch al capdavant del consorci l'alcalde de la Roca, Albert Gil (ERC) com a vicepresident primer i el diputat de l'Àrea d'Espais Natural de la Diputació, Jesús Calderer, com a vicepresident segon.

LA XIFRA

57,4
per cent
és la proporció que el Parc de la Serralada Litoral va aprovar ampliar el 2013. Els límits fan 7.400 ha.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona