Medi ambient

Denuncien un ramader per abocar purins

És el segon cop que en llença d'incontrolats i ho fa directament pels voltants de l'explotació, a l'Esquirol

Els Agents Rurals d'Osona i els Mossos d'Esquadra han denunciat a la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme un abocament incontrolat de purins. El ramader inculpat és el titular de la granja Casanova de Cararac, de Sant Martí Sescorts, en terme municipal de l'Esquirol (Osona). Es tracta d'un pagès que ja havia estat denunciat al desembre del 2014 per la mateixa qüestió.

Aquesta vegada, els agents van veure com abocava els purins de la granja, que tenia a la bassa, als terrenys del voltant de l'explotació. I, per tant, directament al medi natural. En l'ocasió anterior, havia utilitzat un tub amb forats que arribava fins al bosc.

Igual que al novembre de l'any passat, aquesta setmana els agents rurals van inspeccionar les instal·lacions de la granja i hi van detectar diversos incompliments en la gestió dels residus. Els fets s'han posat en coneixement de la fiscalia, que és qui ha de formalitzar-ne la denúncia. Per ara no hi ha data ni possible resolució, però el Codi Penal preveu fins a cinc anys de presó per a aquest tipus d'accions.

Segons els agents, la granja no té camps per adobar amb purins. Tot i que el Departament d'Agricultura està en fase de redactar un decret per controlar situacions com aquesta, no es preveu que s'aprovi fins al 2016. En l'esborrany del decret es planteja que qui no compleixi el pla de dejeccions aturi l'activitat.

Amb un tub de 84 metres

Els agents rurals ja havien enxampat el mateix ramader amb purins incontrolats el 24 de novembre de l'any passat. Aleshores l'abocament s'havia fet mitjançant un tub de 88 metres d'allargada, que sortia d'una bassa d'emmagatzematge de la granja. S'havien fet, per tota la canonada, 28 orificis perquè el suc pogués sortir.

El sistema no estava declarat i els agents van denunciar-ho a la fiscalia, que va ordenar obrir diligències per recollir tantes proves com fos possible. Aleshores es va constatar que els purins s'havien escampat pel bosc i que fins i tot havien arribat a una torrentera.

El primer cas s'afegeix al d'aquest mes. De moment, el Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca no té la possibilitat de multar directament, però la Generalitat ja estudia emprendre accions amb relació a aquesta granja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.