Medi ambient

Un pla integral i inversions per al cingle de Castellfollit

L'alcalde els reclama com a mesura indispensable per frenar la inevitable degradació de la famosa paret

Segons ell, cal que hi inverteixin regularment les administracions superiors

L'alcalde de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter (ERC), ha reclamat un pla director per gestionar d'una manera integral i definitiva la cinglera basàltica i frenar així un procés inevitable de degradació. Ho ha dit després de l'esllavissada al sector del riu Turonell –el vessant menys conegut– que es va produir dissabte passat a l'entorn de dos quarts de tres de la tarda i que no va provocar danys ni riscos per als veïns de la zona. “Si pretenen que ho faci el nostre Ajuntament, amb un pressupost municipal de 900.000 euros i endeutat, anem malament”, ha afirmat, tot recordant que és una paret basàltica única, una de les principals reserves naturals del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i una de les imatges turístiques del país. Reverter ha indicat que fa més de quatre anys que no s'inverteix en el manteniment de la paret i ha recordat que el parc natural no té recursos o no en té prou i que, per tant, “cal picar més amunt per trobar qui hi inverteixi regularment i de forma planificada”.

L'alcalde ha explicat que l'esllavissada no va ser greu però va provocar un ensurt als veïns per l'espetec de les roques que van caure. Segons ell, cal una solució definitiva, perquè sovint, quan hi ha pluges importants, se'n produeixen, i algunes de molt més importants.

El director del parc natural de la Garrotxa, Xavier Puig, ha confirmat que la tempesta de divendres passat a la nit a la zona combinada amb la vegetació és la causa més probable de l'esllavissada al Turonell. Segons ell, ara tocaria fer-hi una altra neteja i fer un pas endavant en la millora del desguàs de les aigües pluvials a la part superior de la paret. Puig ha coincidit a remarcar que l'esllavissada ha estat menor i ha recordat que se n'han produït de molt més importants.

Controls

La cinglera de Castellfollit de la Roca és de basalt i, per tant, està formada per blocs en forma de prismes de diferents dimensions. Per l'acció de l'aigua –erosió, dilatació d'esquerdes per les glaçades...– i de la vegetació –l'acció de les arrels a les esquerdes–, de tant en tant, se'n desprenen. El problema és que a dalt de la cinglera hi ha l'espai urbanitzat i amb habitatges i, per tant, cal controlar l'evolució de la paret per evitar riscos.

Els tècnics del parc natural de la Garrotxa han anat controlant la cinglera amb diverses tècniques al llarg d'aquests anys. En algun cas, han estat tècniques força sofisticades, com ara l'escaneig amb l'objectiu d'obtenir una mena de radiografia. També van estudiar instal·lar sensors a les esquerdes, però finalment ho van descartar. La tècnica més utilitzada és l'observació visual i les converses amb testimonis de la zona.

A més, periòdicament s'hi duen a terme neteges de la vegetació. Per això, als trams on més convé ja hi ha instal·lat permanentment un cable. I és que les intervencions no hi són fàcils, perquè s'han de dur a terme a través d'operaris especialitzats, que treballen penjats literalment de la paret.

L'última esllavissada important va ser l'abril del 2011 a sota del mirador, també després d'un episodi de pluges fortes.

LA XIFRA

4
anys
fa que no s'actua en tasques de neteja de la vegetació que creix a la paret basàltica de Castellfollit.

LA FRASE

Cal un pla integral de gestió de la cinglera i trobar recursos per aplicar-lo
Miquel Reverter
alcalde de castellfollit de la roca

LA DATA

05.04.11
és el dia en què
es va produir l'última gran esllavissada al cingle de Castellfollit quant al volum de roca despresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona