Medi ambient

Els anti-‘fracking' europeus volen ser un lobby potent

Reunits a Riudaura, decideixen organitzar-se per aconseguir-ho

Visiten antigues prospeccions del poble

La trobada d'entitats antifracturació hidràulica (o fracking) de diumenge passat a Riudaura ha consolidat la generació d'un moviment europeu unitari. Això ha estat possible, bàsicament, perquè la setantena de participants, de quinze països europeus, s'han començat a organitzar per esdevenir un lobby anti-fracking potent i per la incipient implicació d'ajuntaments. Entre els participants, hi havia regidors de municipis de diversos punts d'Europa. Així, a part de promoure el moviment entre els ajuntaments europeus, van crear una comissió científica i tècnica per formular arguments sòlids i posar-los a l'abast de l'opinió pública.

La Conferència de la Xarxa Euromediterrània de moviments socials i entitats en contra de l'explotació abusiva dels combustibles fòssils es va iniciar dissabte a Barcelona i tota la jornada va servir d'aparador perquè les entitats anti-fracking anessin exposant la situació en cada país. Hi va destacar el cas de Polònia, que s'ha convertit en el primer país europeu on es fan prospeccions i explotacions d'hidrocarburs amb la tècnica de la fracturació hidràulica. Segons van exposar els responsables d'una entitat social polonesa contra aquesta tècnica –hi ha molta conscienciació entre les comunitats rurals de Polònia–, els promotors de les explotacions han pressionat amb l'amenaça de la dependència del gas de Rússia per aconseguir els seus objectius.

Els moviments anti-fracking de l'Estat francès en van ser un altre exemple significatiu. Tal com van posar en relleu els seus portaveus, França té prohibit l'ús de la fracturació hidràulica i només el pot autoritzar rarament per a algunes prospeccions. Això no obstant, aquestes entitats donen suport a les seves homòlogues del Magreb perquè hi ha molta pressió per part de les potents empreses d'hidrocarburs franceses per fer fracking a la zona.

En un àmbit més general, els organitzadors del fòrum van alertar els participants que no abaixin l'estat d'alerta per la rebaixa de la pressió de les empreses d'hidrocarburs en temes d'hidrofracturació coincidint amb la baixada del preu del petroli.

Diumenge, tots els participants es van desplaçar fins a Riudaura per conèixer sobre el terreny el moviment social que ha aconseguit aturar les prospeccions que es volien fer als antics pous de gas i petroli. Coincidint amb la trobada a Riudaura i amb el Dia Internacional de les Dones, els organitzadors del fòrum europeu van homenatjar les dones del col·lectiu, que són les que han liderat la plataforma Riudaura Junts, sobretot la seva presidenta, Blanca Gómez. El reconeixement es va fer extensiu a l'alcaldessa, Eulàlia Massana, ja que l'Ajuntament s'ha oposat a aquestes prospeccions des del primer moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona