Medi ambient

Maçanet dedica un 0,5% de l'IBI a la protecció de la fauna i el paisatge natural

Aquest any ha destinat 15.000 euros a una diagnosi ambiental municipal, a la recuperació de la bassa de Can Mensecal i a la instal·lació de caixes niu

L'Ajuntament de Maçanet de la Selva dedica el 0,5% del que recapta d'IBI al foment i la protecció de la fauna, de la flora i del paisatge natural. La mesura es va aprovar en un ple a finals del 2013, i el 2014 es van recaptar aproximadament 15.000 euros. Una part d'aquests diners es van destinar, com a punt de partida, a fer una diagnosi ambiental municipal i a generar propostes d'actuacions per assolir els objectius de conservació i millora del patrimoni natural. La diagnosi es va aprovar definitivament i per unanimitat en el darrer ple municipal.

Entre aquestes propostes, n'hi ha que van encaminades a la recuperació i millora d'hàbitats, a la conservació i gestió de la diversitat faunística, i a l'educació ambiental. Després de mantenir reunions amb propietaris forestals i pagesos, aquest any es restaurarà la bassa de Can Mensecal, d'uns 1.000 m², com a hàbitat per a herpetofauna i avifauna, s'han plantat uns 70 exemplars d'arbustos i fruiters de varietats locals per fomentar la biodiversitat en espais agraris i forestals, i s'han instal·lat 34 caixes niu per a ocells (entre els quals hi ha rapinyaires nocturns i ratpenats) per al control biològic de plagues.

El regidor responsable de l'àrea, Antoni Trincheria (que és silvicultor), es mostra molt satisfet amb aquest projecte, i considera que és millor “començar a poc a poc, i si la població veu conseqüències positives ja es pot anar ampliant; sobre el total del pressupost municipal, representa un 0,2%”, explica. També s'està fent un estudi per intentar reduir la sinistralitat dels animals a la carretera, s'han fet tallers a les escoles per fer caixes niu per als ocells, i s'està fent un inventari de basses i zones humides del municipi.

Trincheria destaca el fet que el projecte és innovador a les comarques gironines, la bona feina de la Fundació Emys (amb la qual l'Ajuntament té un conveni) i la col·laboració amb propietaris forestals, pagesos i la societat de caçadors. “La idea és poder progressar com a col·lectivitat i que els recursos repercuteixin en el medi natural i en una millor qualitat ambiental del municipi”, explica Trincheria.

LA XIFRA

15.000
euros,
aproximadament, s'han destinat en el primer any al medi natural, un 0,2% del pressupost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona