Els alcaldes reclamen a la Generalitat que compensi amb inversions els pobles dels Aiguamolls de l'Empordà

Insisteixen a demanar que el pla especial reguli només l'àmbit del parc natural

La Generalitat va rectificar el pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà a finals del mes passat, quan va reduir al 50% la seva proposta d'ampliació del parc. Llavors els alcaldes es van limitar a dir que els semblava bé, però que es volien llegir la lletra petita. Ara, els setze ajuntaments afectats han enviat un comunicat conjunt en què fan una sèrie de peticions a Medi Ambient. La més destacada, en tan que no s'havia plantejat fins ara, és la petició de compensacions econòmiques. Segons va explicar l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, com a portaveu de tots els alcaldes, els consistoris entenen que «qualsevol projecte que comporti una pèrdua econòmica per alguns sectors, ha de comportar també unes compensacions».

Tot i això, els alcaldes es mostren disposats a dialogar sobre els usos i els límits del parc. Això sí, demanen a Medi Ambient que els presenti el nou esborrany d'avantprojecte per tenir-lo per escrit i no de paraula. Entenen que la reducció de l'afectació és positiva però reclamen que aquesta encara sigui més petita. També volen que s'eviti posar clàusules generals que puguin moure a confusió.

Al final, només Ventalló i Torroella

La nova proposta del Departament de Medi Ambient de reduir a la meitat la zona d'influència del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà ha fet que cinc poblacions que estaven afectades pel pla especial n'hagin quedat excloses. En concret, són Riumors (on estava prevista una afectació del 46,5%), Fortià (33,9%), Vilamacolum (14,7%), Vilajuïga (12,1%) i Vila-sacra (2,3%). Per tant, amb la segona proposta de la Generalitat només quedarien afectades per la zona de protecció Torroella de Fluvià i Ventalló, que s'afegirien a les nou poblacions que ja formen part en l'actualitat d'aquest parc natural: l'Armentera, Pau, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, Palau-saverdera, Roses, l'Escala, Pedret i Marzà i Peralada.

Tot i això, el manifest dels alcaldes aclareix que els cinc municipis que han quedat exclosos de l'afectació donen igualment suport a les reivindicacions dels ajuntaments que continuaran reclamant que s'escolti la seva veu, tal com fan també pagesos i propietaris. Els alcaldes estan pendents de noves reunions amb responsables de Medi Ambient. De fet, des del Departament s'establiran reunions amb cada un dels alcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona