Medi ambient

Unió de Pagesos reclama un ajut de l'Estat per als afectats pel cargol poma

El sindicat troba un despropòsit assecar els arrossars al desembre, quan el mol·lusc invasor hiberna

El sector perdrà un ajut de 54 euros per hectàrea

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va carregar ahir contra el pla d'acció del Departament d'Agricultura per frenar la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre. UP considera un despropòsit assecar els arrossars el mes de desembre, just quan el mol·lusc invasor hiberna. “És una mesura fora de lloc, si s'opta per l'assecament s'ha de fer després de la sega, a l'octubre; ara no tindrà cap eficàcia”, va lamentar el responsable del sector de l'arròs d'UP, Dani Forcadell. Els arrossaires mantenen que a l'agost ja van alertar l'administració que la inundació amb aigua salada dels camps provocava una pèrdua de producció d'arròs. “Que no al·leguen que van haver de canviar el pla sobre la marxa”, va assenyalar Forcadell. La previsió del Departament d'Agricultura era inundar amb aigua salada l'hemidelta esquerre aquest hivern.

L'assecament dels arrossars comportarà una multa de 54 euros per hectàrea als pagesos, ja que deixaran de cobrar una part dels ajuts agroambientals pel fet de no inundar els camps. És per això i per les pèrdues que ja ha patit el sector que UP reclama un ajut de l'Estat per als afectats. “És una sol·licitud que han de traslladar a Europa perquè s'aprove, però es pot activar si es proven pèrdues de més del 30%”, va dir Josep Carles Vicente, responsable d'organització d'UP. Cada explotació podria rebre un ajut de 15.000 euros com a màxim. UP traslladarà demà la seua proposta al conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a Amposta.

LA FRASE

Assecar els camps d'arròs el mes de desembre no servirà per combatre el cargol poma
Dani Forcadell
RESPONSABLE DEL SECTOR DE L'ARRÒS D'up

LA XIFRA

250
euros
per hectàrea és la despesa extra que han d'assumir els pagesos per combatre el cargol poma, segons UP.

“Estem com la tardor del 2012”

Albert Pons és un arrossaire de Camarles que té les finques afectades per la plaga del cargol poma. Calcula que la pèrdua de producció lúltima campanya ha estat d'entre un 20% i un 50%, en funció de la parcel·la, per la salinitat del sòl. “A l'agost vam alertar que la sal no havia funcionat, abans de segar ja veia que tindria pèrdua de producció, però l'administració no ens va fer cas i va preferir esperar fins a l'octubre”, va assenyalar Pons. UP manté que els sobrecostos de producció que han d'assumir els pagesos per combatre el cargol poma són de 250 euros per hectàrea, la qual cosa dificulta la viabilitat econòmica de l'explotació. Segons Pons, la plaga s'ha escampat aquesta tardor i el 2015 serà un any complicat. “Estem com la tardor del 2012 i hi haurà cargols com el 2013 l'any que ve”, va manifestar l'arrossaire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona