Medi ambient

La Diputació d'Alacant inicia les obres de restauració de la Cava Gran d'Agres

El projecte té un termini de set mesos i inclou la seua musealització

La Diputació d'Alacant ha iniciat en el matí de dimarts les obres de restauració i musealització de la Cava Gran o Arquejada d'Agres. El projecte té un pressupost d'adjudicació de 244.000 euros i un termini d'execució de set mesos.

Manuel Moya, diputat d'Arquitectura, ha destacat que la restauració tindrà com un dels elements més importants la instal·lació d'una plataforma i escala metàl·lica que permetrà visitar el fons de la Cava i el teix allí crescut, al mateix temps que oferirà als senderistes la possibilitat de contemplar la instal·lació des de dins. Per la seua part, Javier Sendra, diputat de Medi Ambient, ha puntualitzat que aquesta actuació fomentarà el turisme mediambiental de la zona, al mateix temps que pot generar llocs de treball.

A més de la restauració, l'ens provincial ha editat uns fullets informatius en els quals es mostra el passat de la gelera, que data del segle XVII, el seu estat actual i l'aspecte que tindrà una vegada finalitzen les obres junt a les dades relatives a aquesta infraestructura perquè el ciutadà conega els passos que es van a seguir-se en la seua rehabilitació. Segons els diputats, « les obres seguiran el principi de mínima intervenció per alterar el menys possible els elements estructurals originals».

Tots els elements

Els treballs de restauració afectaran a tots els elements arquitectònics conservats de la gelera original, substituint aquells que es consideren imprescindibles per a l'estabilitat de les seues estructures. El projecte no contempla, d'altra banda, reconstruir la coberta de la cava, donada la importància que ha adquirit la imatge dels seus arcs i per la presència de l'exemplar de teix a l'interior de la cavitat. Per afavorir les labors de manteniment i facilitar en el futur l'accessibilitat a l'interior del pou pe, es rehabilitarà la galeria túnel per la qual s'extreia el gel, acció que es complementarà amb la instal·lació d'una escala metàl·lica.

Les obres inclouen, així mateix, la disposició de panells informatius sobre la construcció que, pel seu estat de conservació i emplaçament, s'ha convertit en un destacat emblema de la Serra Mariola i en un dels símbols identificadors de les antigues geleres. Afigen que també s'explicarà la seua història, la seua tipologia arquitectònica i el sistema industrial i econòmic al que pertany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia