Medi ambient

Indignació per la celeritat a indemnitzar pel Castor

El govern basarà el recurs al Constitucional en la valoració residual del magatzem de gas, el 100% del seu cost

La Plataforma del Sénia presentarà una denúncia a la Comissió Europea

La celeritat del govern de l'Estat per indemnitzar la concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, empresa participada majoritàriament per la constructora ACS de Florentino Pérez, ha indignat el govern català, els ajuntaments ebrencs i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. Tot i que el termini per abonar els 1.350 milions d'euros previstos en el reial decret d'hibernació del Castor s'exhauria ahir, Escal UGS ja va cobrar dimarts passat. “L'Estat ha prohibit el decret de pobresa energètica, però ha corregut molt per atendre la indemnització a la concessionària del Castor”, va dir ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que durant una visita a Amposta va confirmar que el govern ultima el recurs al Tribunal Constitucional contra la indemnització al Castor.

La Generalitat no comparteix que la valoració del magatzem de gas sigui del 100% del seu cost. “El valor residual de la infraestructura hauria de ser molt inferior, ja que no es posarà en servei; podria tenir un valor residual del 10%”, va manifestar Puig. Aquest serà un dels arguments que farà servir el govern en el seu recurs al Constitucional, així com els defectes del contracte inicial, que beneficiava la concessionària, segons Puig. També el fet que no es realitzessen estudis previs sobre el risc sísmic de la zona –el magatzem de gas és sobre una falla– s'inclourà en el recurs que prepara el govern, que està pendent de l'informe del Consell de Garanties Estatutàries.

Amb el cobrament de la indemnització, Escal UGS retornarà aquest mes de novembre el préstec obtingut gràcies a l'emissió de bons emparada pel Banc Europeu d'Inversions. Per la seua banda, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va negar ahir haver actuat amb celeritat a l'hora de fer efectiva la compensació, una compensació que es carregarà al rebut del gas natural dels consumidors durant els pròxims 30 anys. “L'increment de la tarifa del gas farà menys competitives les empreses”, va alertar Puig.

Un milió per cada sisme

Els alcaldes d'Alcanar i la Ràpita no entenen que en un moment de dificultat econòmica es premie la responsable del nyap del Castor. “Una empresa que va causar mil sismes cobra més d'un milió per terratrèmol”, va dir amb ironia l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, que donarà suport a la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia en la seua denúncia a la Comissió Europea. El moviment social denunciarà la infracció de la llei de la competència i el cobrament d'una subvenció encoberta per una empresa privada. “No s'han valorat els interessos generals”, va lamentar l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín.

LA FRASE

El valor residual del magatzem de gas hauria de ser molt inferior, perquè no entrarà en servei.
Felip Puig
CONSELLER D'EMPRESA I OCUPACIÓ

LA DATA

02.12.14
La Plataforma
del Sénia anirà a Brussel·les per aconseguir un pronunciament d'Europa sobre el Castor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona