Medi ambient

Debat ciutadà per la protecció de l'Estany

La Generalitat es compromet a fer l'any vinent el procés participatiu que el Parlament va acordar aquest estiu

Atenent la decisió que al juliol va prendre la comissió de Territori del Parlament, la Generalitat s'ha compromès a consultar l'any vinent els diversos sectors del territori sobre quina figura de protecció s'ha d'aplicar a la conca lacustre de l'estany de Banyoles i quins n'han de ser els límits. La decisió es va prendre dijous en una reunió que van mantenir la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà; els alcaldes de Banyoles i Porqueres, Miquel Noguer i Salvador Ros; regidors de tots els grups polítics representats al consistori banyolí; el regidor de Medi Ambient del consistori, Jordi Bosch, Barraca, i el director del Consorci de l'Estany, Jordi Bosch Batlle.

L'anunci de l'imminent procés participatiu s'emmarca en el debat existent a la comarca des de fa anys sobre la conveniència de declarar la zona parc natural, una figura que es reclama des dels sectors proteccionistes –el 2011, el Parlament va instar el govern a crear el parc–, però que es veu amb reticència des de determinats àmbits econòmics i l'equip de govern de Banyoles.

A la recerca de consens

“L'objectiu del procés és aconseguir el màxim consens possible”, va manifestar ahir Jordi Bosch, Barraca, que va admetre que serà una empresa complexa. La consulta consistirà fonamentalment a fer reunions amb tots els sectors socials del territori, des de polítics fins a econòmics, passant pels culturals, els esportius i els proteccionistes. El regidor de Medi Ambient de Banyoles considera que, tan o més important que la figura escollida serà assegurar-se que es disposarà dels recursos econòmics per gestionar-ho. També creu que s'ha de preveure la protecció dels aqüífers que, provinents de l'Alta Garrotxa, alimenten la zona lacustre de l'Estany. En qualsevol cas, a l'Ajuntament no menen pressa perquè –recorden– ja estan protegits molts espais de la conca lacustre (l'Estany, per exemple, és un espai d'interès natural).

Més vigilància

Aquesta setmana, l'associació naturalista Limnos i ICV han coincidit a reclamar vigilància a la vora de l'estany de Banyoles; els primers en la carta anual que envien als seus socis al final de cada temporada d'estiu, i els segons, en el ple municipal. Limnos assegura que ha detectat pesca il·legal de crancs i peixos a la riera de Can Morgat, així com deixalles en passarel·les i miradors, tendes acampades a la riba de ponent i persones que intentaven entrar embarcacions a l'Estany. “No ha estat un problema puntual d'aquest estiu, sinó que són fets que es repeteixen des de fa temporades”, ha recalcat un portaveu de l'entitat naturalista. En la seva intervenció en el ple, el regidor ecosocialista Joan Luengo va demanar la recuperació dels vigilants informadors.

Aquesta figura va existir durant unes quantes temporades i l'any passat es va suprimir per falta de pressupost. “Farem tots els possibles per recuperar-los –ha manifestat el regidor de Via Pública, Lluís Costabella–, però de moment és difícil, a causa de la normativa estatal, que no deixa fer contractacions als ajuntaments. L'única possibilitat és acollir-nos de nou a programes socials, quan arribin subvencions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona